1 op de 12 werknemers in zorgsector heeft buitenlandse nationaliteit

1 op de 12 werknemers in zorgsector heeft buitenlandse nationaliteit

In de zorgsector is het aandeel buitenlandse werknemers de afgelopen zeven jaar met een derde toegenomen. Vandaag heeft 8,3 procent van de zorgwerknemers in ons land niet de Belgische nationaliteit.

Het tekort in de zorgsector is in nagenoeg alle ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuiszorgorganisaties, psychiatrische ziekenhuizen, instellingen voor mensen met een beperking… een belangrijk issue. Op de Belgische arbeidsmarkt is op dit moment nauwelijks reserve. En dus is het geen wonder dat die organisaties óók naar het buitenland kijken wanneer ze nieuwe werknemers zoeken.

Op basis van de gegevens van 39.000 werknemers in de zorg, berekende Acerta dat 8,3 procent – dat is één op twaalf – van de werknemers in de zorg een buitenlandse nationaliteit heeft. Dat is een derde méér dan zeven jaar geleden.

Toch blijkt uit de cijfers dat de zorg op vlak van diverse nationaliteiten achterloopt op de meeste andere sectoren. “Maar de taal- en cultuurverschillen en de erkenning van buitenlandse diploma’s blijven belangrijke hindernissen die nog uit de weg geruimd moeten worden”, aldus Acerta.

Aantal niet-Belgen in de zorg neemt toe

Er zijn op onze arbeidsmarkt steeds meer mensen met een andere nationaliteit dan de Belgische aan het werk. 15 procent is niet-Belg en hun aandeel steeg de laatste jaren met iets meer dan een vijfde. Van de totale bevolking heeft 12,6 procent een niet-Belgiche nationaliteit, en een vijfde van de bevolking is Belg met een buitenlandse achtergrond, aldus cijfers van Statbel.

Voor de zorgsector ligt dat aandeel opvallend lager: 8,3 procent heeft er een andere dan de Belgische nationaliteit. Dat aandeel nam de afgelopen zeven jaar wel toen met een derde. Anderzijds: we zien in 2021 opnieuw een lichte afname van het aantal niet-Belgen in de sector met 0,5 procentpunt.

Vooral Nederlanders, Fransen, Marokkanen en Congolezen

Van de buitenlandse EU-burgers die in België in de zorg werken, komen de meesten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen en Roemenië. Van de niet-EU-burgers kom je in onze woonzorgcentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere zorgorganisaties vooral werknemers tegen met een Marokkaans of Congolees paspoort.

Sabine Goossens (Acerta): “Dat er meer werknemers met een andere nationaliteit in onze zorgsector werken is een goeie zaak, en ook een logische evolutie, gezien de migratie. Ook de arbeidskrapte noopt zorgbedrijven om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen om nieuw personeel te rekruteren. Arbeidskrapte is dan wel één reden om zo breed mogelijk te rekruteren, maar het hoeft niet de enige reden te zijn. Ook de behoefte om een afspiegeling te zijn van de maatschappij leeft bij veel zorginstellingen in de huidige tijdsgeest. Als het personeelsbestand een betere afspiegeling is van de huidige bevolking, vergroot de herkenbaarheid, toegankelijkheid en het draagvlak van de organisatie. Een echte win-winsituatie wordt het pas als de organisatie ook werkt aan inclusiviteit. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld bepaalde processen aanpassen, taallessen aanbieden, pictogrammen gebruiken, en takenpakketten herverdelen om buitenlandse werknemers makkelijker te integreren.”

1 op de 12 werknemers in zorgsector heeft buitenlandse nationaliteit

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.