Pleeggezin.jpg

318 jonge vluchtelingen hebben een thuis in Vlaanderen

Naar aanleiding van de Week Van De Pleegzorg ging Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vandaag langs bij een pleeggezin in Asse. Zij  belichamen namelijk mee het pleegzorgproject ‘Geef de wereld een thuis’. Dat is een initiatief waardoor, naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opgenomen worden in een familiale context. Momenteel zijn er in Vlaanderen 318 pleegouders die met jonge vluchtelingen hun huis delen en hen opvoeden.

Warme thuis voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen

Pleegzorg in Vlaanderen heeft al vele jaren ervaring met het opvangen en begeleiden van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NBMV) in gezinsverband. In 2015 ontstond er, gezien de grote toestroom van vluchtelingen, een noodzaak om de minderjarige vluchtelingen op te vangen. Een groot aantal burgers en gezinnen, waaronder ook de familie in Asse, meldde zich spontaan met het aanbod om niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op te vangen. Vanuit de Vlaamse overheid werden extra middelen voorzien om deze instroom te kanaliseren, de gezinnen voor te bereiden en nadien te begeleiden. Ook voor de opvang van vluchtelingen geldt dat iedereen die zich kandidaat stelt een screeningsprocedure doorloopt.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Vlaanderen kiest voor pleegzorg als de te verkiezen opvangvorm voor jongeren die al of niet tijdelijk een thuis nodig hebben, dus ook voor de jongste onder de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Op dit moment lopen er 318 dergelijke pleegzorgsituaties in Vlaanderen. Een warme thuis biedt de grootste garantie om deze jongeren te laten bouwen aan een toekomst met perspectief.”

60 jonge vluchtelingen wachten op gezin

Elk jaar komen er in België niet-begeleide minderjarige vluchtelingen bij. In 2016 zijn er 2.927 aangekomen. Op dit moment staan in Vlaanderen 60 jonge vluchtelingen op de wachtlijst voor pleegzorg.

Bron – departement Welzijn ,Volksgezondheid en Gezin – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.