3D-software longkanker

3D-software voor betere behandeling en opvolging van longkanker

Kliniek Sint-Jan investeert in software die nauwkeurige 3D-reconstructies maakt van de bronchiale en vasculaire longstructuren. Dit helpt chirurg en radioloog bij het behandelen en opvolgen van longkanker. “Dankzij deze methode kan de patiënt sneller herstellen, met minder pijn en minder risico op complicaties.”

SYNAPSE 3D belooft vooruitgang bij het behandelen van longnoduli. De applicatie maakt autonoom uiterst nauwkeurige 3D-reconstructies van de bronchiale en vasculaire longstructuren. De chirurg of de radioloog die de thoracale scans van een patiënt inbrengt in de software, krijgt zo met een paar klikken een volledige 3D-reconstructie te zien van alle bloedvaten (aders en slagaders) en bronchiën van de longen van de patiënt. 

De arts kan op deze manier beter beoordelen of segmentectomieën – waarbij een klein deel van de long verwijderd wordt – aangewezen zijn. Op die manier blijft een zo groot mogelijk deel van de gezonde long intact en behoudt de patiënt een betere longfunctie. Tegelijk daalt het risico op complicaties, zowel tijdens als na de operatie.  

Veiligheidsmarge

Dr. Julien Mahieu, thoracaal en abdominaal chirurg in het ziekenhuis: “Dankzij de nauwkeurige reconstructie van elk deel van de long kunnen we ons nu richten op de strikt noodzakelijke secties en resecties volgens de specifieke longanatomie en het letsel van de patiënt.” Met een gedetailleerde 3D-reconstructie kan de arts bovendien het letsel beter afbakenen. De veiligheidsmarge wordt secuur berekend.

“Radiologen gebruiken de 3D-beelden om ze te vergelijken met elkaar, doorheen de tijd. Deze reconstructies worden bij de beelden en in het verslag toegevoegd. Dat maakt de opvolging voor de behandelende arts makkelijker”, vult Julie Soens, diensthoofd radiologie, aan.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.