5G en de zorgsector: "Het nieuwe normaal in China klinkt voor ons nog als complete science fiction"

Met de komst van 5G steekt de angst voor straling en zendmasten weer op. ‘Niet nodig’, zeggen sommige wetenschappers en gezondheidsexperts, wat bijna 30 000 studies in 25 jaar staven. Integendeel. “5G is goed voor de gezondheid”, aldus Emmanuelle Duquenne, Business Group leader Telecom bij Agoria. “5G zal ons juist helpen om ons gezondheidssysteem en algemeen welzijn te verbeteren.” 
De blootstellingsnormen 
De bezorgdheid over elektromagnetische straling is niet onbegrijpelijk. Voor veel mensen is het iets onzichtbaars en ongrijpbaar. Er gaan dan ook de wildste theorieën over de ronde. Alle onterecht. Emmanuelle Duquenne verklaart: “Er is geen reden om te veronderstellen dat 5G een andere impact op ons lichaam heeft dan 4G. De blootstellingsrichtlijnen zijn zeer streng. De meeste internationale, Europese en nationale instanties zijn het erover eens dat de gebruikte radiofrequenties geen gevolgen hebben voor onze gezondheid. 

Emmanuelle Duquenne (Business Group Leader Telecom bij Agoria)

Op basis van bestaande wetenschappelijke studies heeft de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) de richtlijnen voor blootstelling aan elektromagnetische velden in 2020 geactualiseerd. Deze richtlijnen zijn bedoeld zijn om mensen te beschermen tegen mogelijke schadelijke effecten. “De aanbevolen normen (41,2 V/m) zijn 50 keer lager dan de drempel waarboven men de eerste thermische effecten vaststelt. België hanteert nog veel strengere normen. Willen we netwerkverzadiging voorkomen en gebruikmaken van 5G, dan zullen we de in ons land geldende normen dus meer in lijn moeten brengen met internationale aanbevelingen. 
5G een belangrijke stap 
Alexander Olbrechts, Business Group leader HealthTech bij Agoria

5G is een belangrijke stap in het versnellen van digitale technologieën en innovatie. Combineer 5G met artificiële intelligentie (AI) en je maakt in één klap een reuzensprong. Alexander Olbrechts, Business Group leader HealthTech bij Agoria“Vooral de manier van dataoverdracht vraagt om een stroomversnelling. Belangrijke innovaties zijn alleen maar mogelijk als je op dat soort snelheden kan communiceren en kan rekenen op de betrouwbaarheid van een 5G-netwerk. Dan gaan er nieuwe digitale deuren open.” 
Wat de voordelen voornamelijk zijn? 5G kent een lage latentie, heeft een veel grotere bandbreedte, is veel sneller (topsnelheid van 100 MB tot 20 GB per seconde) en kan veel meer geconnecteerde toestellen tegelijk ondersteunen. Hierdoor is de technologie als enige in staat om het groeiende landschap van e-gezondheid, de IoT en AI aan te kunnen.  
Alexander Olbrechts: “Vandaag breken we ons hoofd over hoe we grote hoeveelheden data kunnen delen en connected care en realtime thuismonitoring beter kunnen organiseren… Met 5G zullen kunnen profiteren van de expertise op afstand van de beste specialisten, van drones en andere geavanceerde apparatuur” De eerste toepassingen van 5G zijn bij hulp- en reddingsdiensten te vinden. Van verkeersregeling (het licht op groen voor ambulances), toepassingen voor bewaking op afstand en inbraakdetectie, en geavanceerde apparatuur zoals aangesloten brillen en scanners, tot een nieuwe generatie noodnummers die dankzij video, geolokalisatie en sensoren veel meer informatie doorgeven en delenIn België werden in het najaar van 2019 in Antwerpen de eerste vluchten van medische drones uitgevoerd.” 
In de startblokken 
In onze buurlanden is de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals 5G gestart. In België vindt de spectrumveiling naar verwachting uiterlijk 2022 plaats, liet minister van telecommunicatie Petra De Sutter begin januari in de Kamer weten. Een aantal gemeenten zijn reeds geconnecteerd met 5G op basis van de tijdelijke licenties. Ook heeft de stad Antwerpen een eigen 5G-netwerk voor alle communicatie van de politie, de brandweer en de haven en kan men in 2021 elders op basis van tijdelijke licenties werken. 
Emmanuelle Duquenne: “Voorbeelden van use-cases in België zijn er al. Het netwerk in de Haven van Antwerpen alsook 5G sites bij onder andere BASF, Covestro, Borealis en Katoennatie. In de landbouw en automotive industry werkt men met virtueel aangestuurde machines, Arcelor Mittal pioniert met 5G gestuurde kranen en Atlas Copco met 5G draadloze machines. In de gezondheidszorg tot slot zet telegeneeskunde de eerste stappen. Met behulp van VR, robotics en 5G wordt chirurgie op afstand in de toekomst een realiteit.” 


Wat kunnen we leren van China? 
Begin dit jaar kondigde China aan dat het in 2021 minstens 600 000 extra 5G-basistations wil bouwen, bovenop de 700 000 die het vorig jaar al heeft neergezet. Ook hoopt het land het aantal gebruikers op te voeren van 160 miljoen eind 2020 naar 200 miljoen in 2021Huawei, de nummer één in 5G-technologie wereldwijd, telt 180 000 werknemers. 80 000 van hen doen aan R&D. Je zou voor mindere cijfers beweren dat we iets van China kunnen leren. 
Complete science fiction 

Pascal Coppens, sinoloog, technologie-ondernemer en auteur van China’s New Normal

Veel mensen hebben nog steeds een totaal achterhaald beeld van China”, aldus Pascal Coppens, sinoloog, technologie-ondernemer en auteur van China’s New Normal. Hoe dat nieuwe normaal eruitziet? Baanbrekend innovatief. “Het nieuwe normaal in China klinkt voor ons nog als complete science fiction. We mogen absoluut niet de fout maken om ons van China en al wat Chinees is af te keren. Ik pleit ervoor om mee te surfen op hun kennis en sterktes.” 
De ruggengraat van de volgende industriële evolutie? Dat zijn 5G, AI en het IoT. “5G in de zorg zal een van de belangrijkste ontwikkelingen van dit decennia zijn. Wat er staat aan te komen, is echt een revolutie. Niet omdat we sneller filmpjes gaan kunnen downloaden, maar wel omdat we ontzettend zware beelden realtime zullen kunnen doorsturen. Plus de combinatie met al wat automatisatie aandrijft. Die combinatie is cruciaal voor de toekomst van de zorg en zal mensenlevens redden.” 
5G een gamechanger 
5G is in China al een realiteit. “Op het moment dat Wuhan in quarantaine ging, volgden artsen van buiten de stad via 5G videoconferencing patiënten mee op. Zo kon China de hele stad in strikte lockdown houden en meer levens redden. Daarnaast zijn er veel gadgetachtige toepassingen, die natuurlijk goed zijn voor de PR, zoals zelfrijdende wagentjes die in ziekenhuizen medicijnen rondbrengen, drones die in woongemeenschappen werden ingezet om mensen hun temperatuur te meten en 5G-geconnecteerde slimme AI-gebaseerde screeningsystemen op controleposten. 
En dan is er natuurlijk telegeneeskunde, wat in China al op gigantische schaal is ingeburgerd en met de komst van 5G een boost heeft gekregen. PingAn Good Doctor telt meer dan een half miljard gebruikers. Om vertrouwen te hebben in dit soort toepassingen is het belangrijk dat het feilloos werkt, zonder haperingen en met scherpe beelden5G is daarop het antwoord. Mensen op het platteland of in kleinere steden komen zo voor het eerst in aanraking met digitale devices. Boeren werden aangemoedigd om niet naar het ziekenhuis te gaan en via 5G op de smartphone of de lokale kliniek met de dokter in de stad contact op te nemen. Via een telehealthplatform zie je meteen wie beschikbaar is.” 
De silo’s voorbij 
“Dit soort ontwikkelingen wil ook zeggen dat je meer en meer data moet zien te verwerken. En dus wil je systemen hebben die onderling informatie doorgeven op basis van bepaalde parameters en een rode vlag hijsen indien nodig. Zo bestaat er software die op basis van gezichtsherkenning tekenen van een hartinfarct kan vaststellen, algoritmes die zelfstandig een diagnose kunnen stellen op basis van aangeleverde pathologiebeelden, etc. Die informatie zou je dan onmiddellijk en automatisch moeten kunnen doorsturen.”  
De uitdaging is dat er zoveel data en zoveel intelligentie is. In China heb je gespecialiseerde technologiebedrijven die samenwerken met de overheid. Zo konden apps als WeChat en Alipay in 2020 vrijwel meteen worden ingezet om via een QR-code-systeem de Covid-19 uitbraak te helpen inperken. Ons boezemt dat eerder schrik in. ‘Kunnen we die commerciële instanties (of de overheid, of het ziekenhuis) wel vertrouwen?’, vragen we ons af. Terwijl die vraag moet zijn: ‘Gaan we voor meer privacy of voor de mensen die privacy en cybersecurity het best kunnen beheren en leg je dat onderdeel dus bij technologiebedrijven neer in plaats van bij elk zorgbedrijf en elke ontwikkelaar afzonderlijk. Door te werken in aparte silo’s mis je dat stukje convenience, efficiëntie en veiligheid dat je voor sommige doelgroepen nodig hebt. 
Jaren voorsprong 
Voor we het goed en wel beseffen, lopen we jaren achtermeent Pascal Coppens: “In de context van innovatie is dat een hele generatie! Dat we in ons land nog minstens een jaar op 5G moeten wachten, is eigenlijk absurd. Nog erger is dat we bijna geen applicaties aan het bouwen zijn die we hier kunnen uitrollen. En dan is er de hele Huawei-heisa, waardoor de keuze op Nokia of Ericsson zal vallen voor de core infrastructuur. Ik denk dat dit ons uiteindelijke meer gaat kosten en de integratie een stuk trager verloopt. Tegen de tijd dat wij overal 5G hebben, start men in China waarschijnlijk al met 6G. (Red.: de eerste satelliet voor 6G-internet is in november 2020 vanuit China gelanceerd). Samenwerken lijkt mij een betere optie. 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.