aedifica_oudepekela_zorganderstvLR.jpg

Aedifica verwerft site voor senioren in Groningen, Nederland

Aedifica meldt de acquisitie van een nieuwe site van huisvesting voor senioren in Oude Pekela (Groningen, Nederland), met een zorgresidentie van 32 eenheden en een medisch centrum, goed voor een conventionele aanschaffingswaarde van ca. 5 miljoen euro. 

Zorgresidentie Het Dokhuis heeft een uitstekende ligging in het centrum van Oude Pekela (8.000 inwoners, provincie Groningen), op ca. 35 km de stad Groningen. De site werd voltooid in 2016 en bestaat uit een medisch centrum en een zorgresidentie. Het medisch centrum (gevestigd op de benedenverdieping) omvat een apotheek, een huisartenpraktijk, een fysiotherapeutenpraktijk, een psychologenpraktijk en een medisch analysecentrum. De zorgresidentie (gevestigd op de eerste en tweede verdieping) is een kleinschalige woonzorglocatie die gericht is op de huisvesting voor senioren met (hoge) zorgbehoeften en die plaats biedt aan 32 residenten. 

Stefaan Gielens, CEO van Aedifica, stelt: “Met deze nieuwe acquisitie vult Aedifica haar Nederlandse portefeuille verder aan, die thans 12 zorgvastgoedsites van uitstekende kwaliteit telt. Deze nieuwe site is multifunctioneel en combineert een zorgresidentie voor zorgafhankelijke senioren met een eerstelijns medisch centrum voor de lokale gemeenschap. De trend van toenemende vermenging van zorgfuncties in één gebouw kan overigens in meedere landen vastgesteld worden. De combinatie van elkaar versterkende of ondersteunende zorgfuncties leidt immers tot een betere risicodiversificatie en verhoogt de efficiëntie van de exploitatie van de huurders/uitbaters.” 

Aedifica Nederland BV, een Nederlandse 100%-dochtervennootschap van Aedifica, heeft de eigendom van de site Het Dokhuis verworven op 19 januari 2017. De conventionele aanschaffingswaarde van deze site bedraagt ca. 5 miljoen €. De operatie werd gefinancierd door middel van Aedifica’s kredietlijnen. 

De uitbater

De zorgresidentie wordt uitgebaat door Stichting Oosterlengte, een Nederlandse stichting die sinds 2000 aanwezig is op de markt voor seniorenzorg in het noorden van Nederland. Stichting Oosterlengte exploiteert een tiental locaties in de provincie Groningen en biedt diverse diensten aan, zoals thuiszorg. De stichting stelt ca. 2.000 medewerkers tewerk. Aedifica verheugt zich over deze nieuwe samenwerking met een kwaliteitsvolle Nederlandse speler in de zorgsector.

Het medisch centrum wordt uitgebaat door diverse huurders. De huurovereenkomst die gesloten werd voor de zorgresidentie is een niet-opzegbare double net langetermijnovereenkomst van 15 jaar. De huurovereenkomsten die gesloten werden met de vijf uitbaters van het medisch centrum zijn niet-opzegbare double net overeenkomsten met een gewogen gemiddelde resterende duur van 14 jaar.

Op grond van deze double net huurovereenkomsten draagt de eigenaar de verzekeringskost van het gebouw en de lokale belastingen die op het gebouw wegen. Tevens staat de eigenaar in voor (een deel van) het onderhoud van het gebouw. Het (volledige) onderhoud van het gebouw wordt gedurende een periode van 10jaar evenwel door de verkoper afgedekt op grond van een specifieke beheersovereenkomst. Het initiële brutohuurrendement (double net) bedraagt ca. 7,5%. 

Bron: Aedifica – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.