neusspray2_zorganderstvLR.jpg

Afkicken van verslavende neussprays? UZ Leuven geeft tips.

Gaat u nooit het huis uit zonder neusspray? Veel kans dat u dan verslaafd bent aan zo’n product tegen een verstopte neus. Onze arts geeft tips om van de verslaving af te geraken én om ze te voorkomen.

Een verstopte neus kan behoorlijk irritant zijn. Voor heel wat mensen brengt een neusspray verlichting bij een winterse verkoudheid of wanneer het pollenseizoen begint. Maar die sprays gebruik je beter niet te lang en niet te vaak, want je kunt eraan verslaafd raken.

Verslavend

Niet elke neusspray is verslavend. Er bestaan verschillende soorten: louter ontstekingsremmende sprays met cortisone, louter ontzwellende sprays en combinatiepreparaten. Die laatste twee types zijn verslavend doordat ze een stof bevatten die de bloedvaatjes doet samentrekken en zo het neusslijmvlies doet ontzwellen.

Ongezond

Neussprays met een ontzwellende stof zijn niet alleen verslavend, maar ook behoorlijk ongezond. Op lange termijn kan het neusslijmvlies erdoor beschadigd geraken, waardoor het niet meer goed functioneert.

Hoe afkicken van neusspray?

Abrupt stoppen is de beste methode om van een neussprayverslaving af te geraken: niet de gemakkelijkste, wél de meest effectieve.

U moet een tijdje op de tanden bijten tijdens de ontwenningsfase. Te verwachten klachten als u stopt zijn:

  • Droge mond
  • Slecht slapen
  • Prikkelbaar worden

Het advies eens u bent afgekickt van neusspray? Minstens een jaar geen enkele spray met een ontzwellende stof gebruiken om de kans op herval in te perken.

Meer info

Lees het volledige artikel met prof. dr. Mark Jorissen in UZ-magazine (pdf)

Bron: UZ Leuven

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.