“Alles bijbenen, lukt niet meer. De technieken worden steeds complexer”

Het is niet alledaags: een theatertechnicus die de stap zet naar de zorgsector. Een belangrijke reden was dat het avond- en weekendwerk zwaar woog op het toen nog jonge gezin. Yves Boonen heeft er nog geen spijt van gehad, want uitdagingen zijn er meer dan genoeg. Net als in zijn vorige job is er veel variatie in het werk.

Yves Boonen is Preventieadviseur en ICT-coördinator bij VitaS, een groep van vier woonzorgcentra in respectievelijk Peer, Oudsbergen, Hechel-Eksel en Leopoldsburg. Een overname van een vijfde campus is voor 1 januari 2022. In Peer bouwt Vitas aan een nieuwe campus die de oude gebouwen in drie fases vervangt en zorgt voor een uitbreiding. “In totaal zullen we in 2023 beschikken over 491 bedden, 66 plaatsen voor dagverzorging en 243 assistentiewoningen. Ook is er nog een centrale keuken. Yves Boonen is voor alle gebouwen verantwoordelijk. “Het is een heel uitgebreide taak. We moeten ervoor zorgen dat alles wettelijk in orde is, wat een grote klus is. Daarnaast is er het eigenlijke preventiewerk. Daarvoor leggen we bijvoorbeeld contacten met externe diensten zoals de brandweer. Opleidingen nemen ook behoorlijk wat tijd in. In sommige gevallen organiseren we ze zelf, soms gaan we op zoek naar een extern aanbod. Er zijn ook keuringen en die volgen we uiteraard op. Als er opmerkingen zijn, dan moeten we bijsturen. En zo kan ik nog even doorgaan.”

ICT-coördinatie

Vorig jaar werd er bij VitaS gesleuteld aan het organigram. Er kwam een Diensthoofd Facility dat instaat voor de dagdagelijkse werking van de technische dienst, het beheer van de gebouwen, aanbestedingen, opvolging werven enzovoort. “Ervoor was ik Hoofd van de Technische dienst, maar er kwam een taakverdeling. Ik ben nu verantwoordelijk voor ICT-coördinatie. Ook dat is heel ruim, denk aan printers, oproepsystemen, de telefooncentrale. Om het kort samen te vatten: het gaat om alle toestellen met een netwerkkabel.” Yves Boonen werkt op gelijke voet samen met het Diensthoofd Facility, hoewel die eigenlijk zijn chef is. Er is een team van zes klusjesmannen die verspreid in de gebouwen werken.

Yves Boonen, preventieadviseur en ICT-coördinator bij VitaS
Yves Boonen, preventieadviseur en ICT-coördinator bij VitaS

Theatertechnicus

Voor hij in de zorgsector werkte, was Yves Boonen aan de slag als hoofdtechnicus bij het stadstheater van Bree. “Het was dus echt wel een carrière switch. Toen ik de vacature bij VitaS zag, stelde ik mij kandidaat. Ik haalde de selectie en ben er met veel goesting in gesprongen. Technisch gezien komen er in de zorgsector wel andere factoren kijken, sommige zaken waren nieuw voor mij. Toch zijn er ook gelijkenissen. Een stopcontact is ook hier een stopcontact. Ook met de verbrandingsketels zijn er gelijkenissen met wat ik in het theater zag. Intussen ben ik hier al bijna tien jaar aan het werk. VitaS was toen kleiner, er waren twee woonzorgcentra en de bouw van het derde was begonnen. Het was voor mij een boeiende uitdaging.” Een belangrijke reden van zijn switch had ook met zijn persoonlijke situatie te maken. Als je in een theater werkt, ben je weinig weekends of avonden thuis. Dat was niet zo vanzelfsprekend met drie kleine kinderen. “Voor mij was dat toch wel een breekpunt om te veranderen van job. Spijt heb ik er nooit van gehad. Wel zie ik sommige collega’s van vroeger nog wel eens, dat is leuk.”

Voldoening

“Net als in het theater is mijn job heel gevarieerd. Vaak weten we niet wat de dag zal brengen, er kan altijd wel een probleem opduiken dat om een oplossing vraagt. Het is zeker niet altijd vanzelfsprekend. Technologie evolueert razendsnel. We maken soms heel bewust tijd voor opleidingen zodat we kunnen bijbenen. Maar we kunnen niet alles volledig blijven beheersen, er komt teveel op ons af. Alles wordt complexer. In het stooklokaal stond vroeger een ketel met een pomp die de warmte rondstuurde. Dat was dus vrij eenvoudig. Als je nu een stooklokaal binnenstapt, is er heel veel techniek. We kunnen proberen te begrijpen hoe alles in elkaar zit, maar voor klusjesmannen is het niet altijd gemakkelijk. Steeds meer processen verlopen computergestuurd. Voor ons zijn dat zwarte dozen waar we wel een beetje in kunnen kijken, maar het is een ander paar mouwen om alles goed af te regelen.” Gelukkig valt het niet vaak voor dat er ernstige problemen zijn. “We hebben een korte lijn met de technici van de firma’s die ons indien nodig weer op weg helpen. Dat loopt gelukkig behoorlijk vlot.”

Onderlinge ondersteuning

Yves Boonen werd vrij vlug lid van ZORG.tech en is sinds kort bestuurslid van de kringwerking Limburg en Vlaams-Brabant. “We werken nauw samen. We geven informatie door, er zijn onderlinge contacten en we wisselen ervaringen uit tijdens de studiedagen. Dat zijn heel belangrijke aspecten. Het wordt vaak onderschat, maar ik ben blij dat ZORG.tech er ruimschoots aandacht voor heeft.”

LEES OOK:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.