anesthesie baby

Anesthesie tijdens zwangerschap schaadt ontwikkeling baby niet

Blootstelling aan anesthesie tijdens de zwangerschap heeft geen effect op de hersenontwikkeling van de baby. Dat concludeert een studie van artsen in UZ Leuven.

In zeldzame gevallen moeten zwangere vrouwen een ingreep onder algemene of lokale verdoving ondergaan, bijvoorbeeld bij een acute blindedarmontsteking. Tot voor kort was het onduidelijk of anesthesie een invloed kan hebben op de ontwikkeling van het kind. Dat blijkt niet zo te zijn.

Een recente studie in UZ Leuven onderzocht 129 kinderen tussen 2 en 18 jaar oud, waarvan de moeder tijdens de zwangerschap een niet-verloskundige ingreep onder algemene of lokale verdoving hadden ondergaan. Er werd gepeild naar het gedrag, algemeen functioneren en het voorkomen van eventuele psychosociale problemen of leerstoornissen. De kinderen werden vergeleken met 453 kinderen in dezelfde leeftijdsgroep, waarvan de moeders geen anesthesie hadden toegediend gekregen tijdens de zwangerschap.

“We zagen in het algemeen geen klinisch relevante verschillen tussen de twee groepen: anesthesie tijdens de zwangerschap is dus niet geassocieerd met bepaalde ontwikkelingsproblemen bij kinderen”, concludeert prof. dr. Steffen Rex, diensthoofd anesthesiologie in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie. “In specifieke subgroepen, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen die een langdurige algemene verdoving kregen, waren er kleine effecten die in grootteorde vergelijkbaar waren met andere factoren zoals de leeftijd van de moeder. Onze resultaten zijn dus geruststellend voor zwangere vrouwen die een ingreep moeten ondergaan. Wel benadrukken we dat de huidige richtlijn blijft gelden: alleen in geval van dringende en levensbedreigende situaties, voeren we een ingreep uit tijdens de zwangerschap.”

De studie werd gepubliceerd in het medisch vakblad Anaesthesia.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.