Ann Vandycke

De technische dienst van OCMW Brugge: al 7 jaar in goede banen geleid door architecte Ann Vandycke 

Fernand Mus en Ann Vandycke

 
7 woonzorgcentra, meer dan 10 dienstencentra en ontmoetingslokalen, 2 dagverzorgingscentra, 9 kinderdagverblijven, een tehuis voor gehandicapten, een tehuis voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, iets meer dan 700 woningen, 3 kantoorgebouwen, diverse opvangcentra voor daklozen, diverse lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers… Het was niet eenvoudig om een locatie uit te pikken om samen te komen met de drijvende kracht van de technische dienst van OCMW Brugge en zorgvereniging Mintus. Het laat meteen zien hoe uitgebreid de infrastructuur is waarover Ann Vandycke bevoegd is.
 
De keuze viel uiteindelijk op woonzorgcentrum Ter Potterie, gelegen aan een van de vele typische Brugse reien. De eerste bewoners vonden er hun kamer in 1976 al, maar ondertussen is het woonzorgcentrum afgebroken en heropgebouwd. De nieuwe infrastructuur opende twee jaar geleden de deuren.
 
Ann Vandycke begon haar carrière bij het OCMW van Brugge in 1994 toen ze als stagiair haar eerste werkervaring als architect opdeed. Het was de eerste keer dat het OCMW een stagiair aanvaardde en het was meteen een succes. Nog voor het einde van haar stage kreeg ze de vraag of ze wou blijven.
 
“Ik had natuurlijk het geluk dat er net een vacature vrijkwam toen het einde van mijn stage eraan kwam”, herinnert Ann Vandycke zich. “Na verloop van de tijd groeide ik door tot diensthoofd en sinds 2011 ben ik de technisch manager. Dit betekent dat alle budgetten en grote projecten via mij verlopen.”
 
“In vergelijking met mijn voorganger, die in pensioen ging, werd de functie bij mij anders ingevuld. Ik had altijd alle grote projecten zelf opgevolgd, terwijl mijn voorganger de laatste jaren minder op de werkvloer terug te vinden was doordat het bestuur de functie meer beleidsmatig zag. Ik vind dat echter belangrijk en hamerde er dus op bij het bestuur dat ik dat zou blijven doen. Je verliest anders voeling als je niet betrokken bent en het wordt moeilijker om projecten in te schatten en te budgetteren. Kleinere projecten laat ik wel los. Je moet ergens het evenwicht kunnen bewaren tussen het overkoepelende managementwerk – het leidinggevende, coördinerende aspect – en het praktijkwerk”, schetst Ann Vandycke haar functie.
 

60 medewerkers, 2 grote segmenten

Het technische team van OCMW Brugge bestaat uit twee grote segmenten: het studiebureau en het atelier, goed voor in totaal een 60-tal medewerkers. Het studiebureau is het werkterrein van de architecten, de ingenieurs, de projectleiders, de juristen en het administratief personeel. De arbeiders en technici vind je terug in het atelier.
 
“Binnen het atelier zijn er verschillende teams. Een diensthoofd zorgt voor de dagelijkse sturing en doet ook voorstellen inzake het beleid. We beschikken over schilders, schrijnwerkers, elektriciens en enkele all-roundmedewerkers. Enkele personen staan ook in voor het transport, aangezien we op ontzettend veel locaties zitten. Naar 2019 toe zijn we op zoek naar ervaren technici, zoals een loodgieter. Binnenkort organiseren we daarvoor de nodige examens.”
 
Het wordt uitkijken of de zoektocht snel naar een geschikte kandidaat leidt. “Want het is niet evident om een goede technicus te vinden, aangezien het loon lager start bij ons dan in de privésector. Ook het aantal uren is bij ons lager, doordat wij ons maximaal houden aan de 38-uren week en overuren beperken. Hierdoor trek je moeilijk jongeren aan die zin hebben om erin te vliegen om snel een financiële basis uit te bouwen. Oudere mensen die het wat rustiger aan willen doen inzake presteren van overuren, die kan je eventueel overtuigen. Maar een simpele taak wordt het niet”, weet Ann Vandycke nu al.
 
Naast het technische team van 60 medewerkers, beschikt elk woonzorgcentrum ook zelf over 1 of 2 onderhoudsmannen. Het overkoepelende team kan namelijk niet overal tegelijk zijn met zo’n uitgebreide infrastructuur. De onderhoudsmannen focussen zich op de kleinere dagdagelijkse klussen zoals een slot smeren of het nazien van scharnieren en kleine herstellingen. Als het te complex wordt of er gespecialiseerd materiaal nodig is, escaleert het naar het technische team.
 

Nieuw woonzorgcentrum in de pijplijn 

Veel aandacht gaat momenteel naar de voorbereiding van een nieuw woonzorgcentrum, op een unieke locatie in Sint-Pieters. Het betreft een wzc met bijhorend kinderdagverblijf en dagverzorgingscentrum. Met de bouwvergunning hopelijk deze zomer op zak, hoopt OCMW Brugge te kunnen starten met de bouw ten laatste begin 2019. Ondertussen wordt ook een oproep gelanceerd om een ontwerpteam bij elkaar te krijgen voor de bouw van twee nieuwe kinderdagverblijven. Woonzorgcentrum Sint-Clara wordt binnenkort dan weer een huis voor gehandicaptenzorg.
 
Voor de ruim 500 woningen in eigendom werd bovendien een project op poten gezet om die allemaal te renoveren met een focus op energie. “Energie-efficiëntie staat hoog op onze agenda. Het is een beetje mijn stokpaardje en het is fijn dat het bestuur die mening deelt. Als overheidsinstelling dien je natuurlijk ook het voorbeeld te geven.”
 

Netwerken via Zorg.tech van goudwaarde 

Het valt Ann Vandycke na al die jaren nog steeds op hoe weinig vrouwen er in de wereld van techniek aan de slag zijn: “Het zijn er al een pak meer dan vroeger, maar zowel binnen mijn dagdagelijkse bezigheden als bij Zorg.tech-activiteiten ben ik vaak de enige vrouw van het gezelschap. Als ik ergens aankom voor een werkvergadering in het gezelschap van een man, denkt men nog altijd automatisch dat de man het diensthoofd of de verantwoordelijke is. Het zorgt soms voor verraste gezichten als ik dan het woord neem.”
 
De link met Zorg.tech gaat al bijna 15 jaar mee. “Ik ben daar vanzelf mee in contact gekomen. Vermoedelijk voor het eerst op een lezing. Het is een heel nuttige vereniging dankzij de vele interessante lezingen en bezoeken. Je betaalt niet echt veel voor je lidmaatschap, maar wat je in return krijgt is onbetaalbaar: de lezingen, de opleidingen, de contacten, het delen van informatie… Het is echt van goudwaarde. De toegankelijkheid is echt geweldig, iedereen wil elkaar helpen. Technische koppen onder elkaar.”
 

Op verkenning in woonzorgcentrum Ter Potterie 

Woonzorgcentrum Ter Potterie
© Peter Roels / Woonzorgcentrum Ter Potterie

We sluiten onze ontmoeting af met een wandeling doorheen woonzorgcentrum Ter Potterie, een zorginstelling met een verhaal. Met respect voor de bestaande structuren werd dit woonzorgcentrum, waar nog steeds 4 zusters op de site verblijven, volledig vernieuwd. Alleen de straatgevel aan de kant van de Potterierei werd niet afgebroken.
 
Het nieuwe Ter Potterie is inmiddels twee jaar open. In het oude woonzorgcentrum, dat destijds opende in 1976, waren de kamers een stuk kleiner dan nu het geval is. Het was bijna onmogelijk om met een rolstoel in de sanitaire cel te gaan. Het zorgprofiel was toen ook helemaal anders. Volgens de toenmalige directrice, een van de zusters, stapten er misschien 2 bewoners met een rollator. Laat staan dat er iemand in een rolstoel zat. Nu is het praktisch omgekeerd en stapt een kleine minderheid nog zonder rollator in Ter Potterie. Het zorgprofiel is erg verzwaard. Mensen blijven tegenwoordig veel langer thuis wonen dankzij de vele mogelijke thuiszorgmodellen.
 
Directeur Fernand Mus geeft ons een woordje uitleg: “De belangrijkste troeven van Ter Potterie zijn het huiselijke karakter, dat horen we vaak van de familieleden, en de moderne technieken qua verpleging en verzorging. Zo zijn we goed uitgerust op het vlak van dwaaldetectie. Bewoners hebben hierdoor een gerust en veilig gevoel. Bepaalde deuren gaan niet open voor dwalende bewoners. We kunnen dit tot op de persoon instellen, dankzij een klein zendertje die we meegeven in de vorm van een polsband of in de rollator verwerken. Zo houden we dementerende bewoners bijvoorbeeld subtiel op het juiste pad, letterlijk dan, zonder dat we de vrijheid inperken van andere bewoners. Ook het oproepsysteem is heel uitgebreid uitgerust met een pak integraties. Het is een accuraat systeem waarbij we per kamer de instellingen kunnen bijsturen.”
 

Internationaal experiment

Woonzorgcentrum Ter Potterie blijft ook actief op zoek naar verbeterde technieken en technologieën. Zo voeren ze momenteel een internationaal experiment uit, onder meer in samenwerking met de Technical University of Denmark. Bovenop het bestaande gebouwbeheersysteem vind je in het woonzorgcentrum verschillende sensoren terug. De gemeten data worden gebruikt om het binnenklimaat gedetailleerd in kaart te brengen. Via Model Predictive Control kan je vervolgens bepalen hoe je de installaties het best aanstuurt. Zo kan het zijn dat het om 9u30 wat fris is in een bepaalde afdeling, waarna je besluit de verwarming in te schakelen. Maar wat als de zon ondertussen komt piepen waardoor het vanzelf al warmer wordt tegen wanneer de verwarming echt goed draait? Dan kan het goed zijn dat je meteen mag beginnen koelen. Dergelijke energieverspillende scenario’s kunnen zo vermeden worden.
 
Dit artikel verscheen in editie 019 van het magazine Zorg&Techniek (zorg.tech)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.