© N-VA | Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA).

Antenne van Justitiehuis Brussel in Vilvoorde officieel geopend

© N-VA | Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA)
Vandaag opent de antenne van het Vlaams justitiehuis Brussel in Vilvoorde officieel de deuren. Het is daarmee de derde antenne van het Brusselse justitiehuis in de Vlaamse rand, naast Halle en Asse. Werken met justitiehuis-antennes laat toe dat gesprekken met een justitieassistent ook in de Vlaamse rand rond Brussel kunnen gebeuren. Zo kunnen cliënten een afspraak dicht bij huis krijgen, wat de dienstverlening naar de burger ten goede komt. Hiervoor werkt het Justitiehuis samen met de lokale overheden die de nodige faciliteiten ter beschikking stellen. De antenne werd officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir, burgemeester Hans Bonte en  Peter Pletincx, directeur van het justitiehuis Brussel.
Het Vlaams justitiehuis van Brussel versterkt zijn rol en aanwezigheid in de Vlaamse rand en sluit zo dichter aan bij lokale initiatieven en samenwerkingsverbanden. Een antenne van het justitiehuis in Vilvoorde brengt de werking dichter naar het lokaal niveau en het verlaagt de drempel voor de cliënten (slachtoffers, daders en burgers). Ook een goede samenwerking met de lokale hulpverlening is essentieel om de opdrachten uit te voeren.
De justitiehuizen vallen onder de bevoegdheid van de Vlaamse Minister van Justitie en Handhaving, Zuhal Demir, en staan in voor de justitiële begeleiding van en het toezicht op daders, gericht op het voorkomen van recidive. Justitieassistenten staan ook slachtoffers van strafbare feiten bij en bieden hen informatie en bijstand binnen een gerechtelijke procedure. Verder wordt advies verleend aan de familierechtbank over de verblijfsituatie van kinderen in echtscheidingsconflicten.
Nabijheid 
“De Vlaamse justitie moet dicht bij de mensen staan” vindt minister Demir. “Door te werken met antennes, maken we onze dienstverlening toegankelijker en zorgen we bovendien voor lokale verankering die de samenwerking met lokale diensten bevordert. Justitie moet digitaal, maar ook fysiek dicht bij de mensen staan. De antenne in Vilvoorde is nu de derde antenne van ons Justitiehuis in de Vlaamse rand, maar zeker niet de laatste. Ook in de rest van Vlaanderen wil ik antennes uitbouwen zodat de justitiehuizen over heel Vlaanderen vlot bereikbaar zijn voor elke burger die ze nodig heeft.” “Bovendien verdient Halle Vilvoorde een volwaardig justitiehuis”, voegt Demir er nog aan toe. “Nu hangt de regio nog af van het justitiehuis in Brussel, maar Halle Vilvoorde heeft reeds haar eigen parket, en zou bovendien ook een eigen rechtbank moeten hebben. Alleen is dat natuurlijk federale materie. Wat Vlaanderen wel kan doen, is de regio een volwaardig justitiehuis geven. De werkzaamheden om tot een volwaardig justitiehuis in Halle Vilvoorde te komen, starten nog dit jaar.”
Samenwerking
Peter Pletincx, directeur van het justitiehuis Brussel: “De Vilvoordse antenne van het justitiehuis zorgt voor een nog vlottere samenwerking met de bestuurlijke overheid, niet in het minst voor de opvolging van geradicaliseerde jongeren, een problematiek die in Vilvoorde een specifieke aanpak kent. De samenwerking met de lokale integrale veiligheidscel (LIVC) zal in de toekomt nog verder uitgediept kunnen worden. Onze antenne deelt bovendien de locatie met de dienst Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen die instaat voor de uitvoering van de werkstraffen. Dat biedt mogelijkheden voor een nog vlottere samenwerking.  Er is ook een vergaderruimte zodat er cliëntgericht overleg met de partners zoals het CAW of CGG kan plaatsvinden.”
Belangrijke stap naar een volwaardig justitiehuis
“We zijn verheugd over de komst van een antenne van het justitiehuis en onderschrijven de ambitie van de minister en de directeur,” aldus burgemeester Hans Bonte. “Voor Vilvoorde is deze antenne een belangrijke stap vooruit in een regio die snakt naar een volwaardig justitiehuis, een volwaardig parket en een volwaardige rechtbank. Een vraag die leeft bij alle burgemeesters van Halle-Vilvoorde verenigd in het Toekomstforum. We ondersteunen de minister ook in haar ambitie om in iedere regio een Family Justice Center op te richten. De aanpak van intra-familiaal geweld is immers een prioriteit voor onze stad. In Vilvoorde is de knowhow rond contextbegeleiding al aanwezig door onze aanpak van radicalisme en samen met de lokale politiezone Vilvoorde-Machelen zijn we één van de pioniers van de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC). De komst van de antenne is dan ook het laatste puzzelstuk om werk te maken van een efficiënte aanpak van intra-familiaal geweld waarbij alle actoren – politie, parket, hulpverlening, justitiehuis en stad – in een structureel samenwerkingsverband worden gebracht.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.