antibiotica_LR.jpg

Antibioticagebruik in België opnieuw gestegen

De hoeveelheid voorgeschreven antibiotica in België is de laatste tien jaar opnieuw gestegen, ondanks de vele campagnes die wijzen op de nefaste gevolgen van intensief antibioticagebruik. Zo blijkt uit een studie van de katholieke universiteit van Leuven (UCL) geleid door professor Paul Tulkens.

Sinds de jaren 2000 lanceert de Belgische regering jaarlijks een sensibiliseringscampagne omtrent de schadelijke gevolgen van overmatig antibioticagebruik.

“De campagnes zijn zeker belangrijk, maar we merken dat ze  slechts een effect op korte termijn hebben. Op dit moment is een radicale verandering van houding noodzakelijk, anders riskeren we dat ziektes steeds resistenter worden aan onze antibiotica.”

Uit het onderzoek van de UCL blijkt echter dat de totale hoeveelheid verdeelde antibiotica tussen 2001 en 2013 met 14 procent gestegen is. In vergelijking met Nederland gebruiken de Belgen drie keer meer antibiotica, een situatie die tussen 2000 en 2014 ongewijzigd bleef.
Dit toont aant dat de sensibiliseringscampagnes hun effect missen.

Dit is volgens de studie vooral te wijten aan het feit dat de campagnes de juiste doelgroep (mensen die ziek zijn, dokters, …) niet bereiken omdat de boodschap niet duidelijk genoeg wordt overgebracht.

Bron: UCL – eigen berichtgeving

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.