tandarts

Antwerpse kwetsbare jeugd krijgt gratis screening bij tandarts

Kwetsbare jongeren uit Antwerpen-Kiel, Hoboken en Wilrijk kunnen deze zomer voor een gratis screening terecht bij tandartsenpraktijk De Boskes of op een locatie waar de jongeren dikwijls komen. Met dit project wil Stad Antwerpen tand- en mondproblemen voorkomen en de buurt informeren over het belang van goede mondzorg.

Kwalitatieve en toegankelijke tandzorg is essentieel voor de mondhygiëne. We zien dat veel kwetsbare gezinnen zelden of nooit tot bij de tandarts geraken. Daar willen we iets aan doen, want goede mondhygiëne en tandzorg vermijden andere gezondheidsproblemen”, legt schepen voor Gezondheid Els van Doesburg uit. “We zijn dus erg blij dat experten, tandartsen en andere wijkactoren hun krachten bundelen om tandzorg dichter bij de mensen te brengen.”

Tandartsen bereiken kwetsbare gezinnen door samen te werken met verenigingen, buurthuizen en scholen in de wijk. Gezinnen krijgen ook ondersteuning bij het vinden van een vaste tandarts in de wijk.

Financiële drempel verlagen

Experten mondzorg van het Vlaams Instituut Mondgezondheid, Eerstelijnszone Antwerpen-Zuid en de Antwerpse afdeling van het Verbond der Vlaamse Tandartsen zetten een aantal initiatieven op om goede mondhygiëne onder de aandacht te brengen. ​Dat doen ze door lokale buurt- en welzijnspartners te informeren en op te leiden tot mondzorgcoaches. Die coachen bieden de nodige info op maat aan wie het nodig heeft.

Verder worden tandartsen gesensibiliseerd om kwetsbare buurtbewoners op te nemen in hun klantenbestand. Door met derdebetalersregeling te werken, verlagen ze de financiële drempel.

Dit project van Stad Antwerpen loopt tot eind 2023. Bij een positieve evaluatie kan het uitgerold worden naar andere Antwerpse eerstelijnszones.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.