Apothekers namen al 140.000 snelle antigeentesten af

Sinds 12 juli kun je bij je apotheker terecht om een zogenaamde “snelle antigeentest” te laten uitvoeren. In de vier weken dat ze het mogen doen, hebben de apothekers in België al zo’n 140.000 mensen getest op COVID-19 via een sneltest. Zowat 1.400 Belgische apotheken, dat is een derde van het totaal, bieden ze aan.

In Vlaanderen werden tot nu 50.022 testen afgenomen. In Wallonië was dat 57.298 en in Brussel ligt het aantal op 28.801.

Bijgevoegd zijn een aantal tabellen die het aantal afgenomen sneltesten weergeeft en door hoeveel apotheken ze werden afgenomen per dag. Daaruit kunnen we enkele hoofdboodschappen afleiden:

 • We zitten vele werkdagen tussen de 5.000 à 9.000 afgenomen sneltesten per dag in de Belgische apotheek. Dat is een succes!
 • Zo’n 140.000 afgenomen sneltesten sinds 12/07/21 door de Belgische apotheker. Dit is voor de totale testcapaciteit in België een significante verhoging die de apothekers aanbieden.
 • Hiermee blijft de apotheker zich tonen als een sterke, betrouwbare en cruciale partner in de aanpak van de COVID-pandemie.
 • Deze sneltesting is een logisch vervolg op de informatieve, sensibiliserende en oriënterende taak van de apotheker.
 • Het is duidelijk dat de afname bij de apotheek bij de burger goed ingeburgerd is, en dat de burger vlot de weg heeft gevonden naar de apotheker.
 • We zitten momenteel al ver boven de 1000 apotheken in België die dagdagelijks sneltesten afnemen: nl. zo’n 1.400 apotheken, dat is zowat een derde van het totaal.
 • Zelfs op de nationale feestdag 21/07, waarbij enkel de wachtdiensten apotheken open waren, zijn er nog steeds 844 sneltesten afgenomen door 197 Belgische apothekers.
 • Deze sneltesten bieden reizigers een betrouwbaar en snel resultaat. Zo wordt de werklast van de testcentra, huisartsen en laboratoria verlicht.
 • Het blijft de verantwoordelijkheid van de burger om na te gaan of het land van bestemming (en de transitlanden) snelle antigeentesten aanvaarden en hoelang het COVID-testcertificaat geldig is voor de verschillende lidstaten. Betrouwbare informatie hierover is terug te vinden op de sites reopen.europa.eu en diplomatie.belgium.be.
 • De burger kan via contactname met de (huis)apotheker vernemen of deze apotheker sneltesten afneemt. Indien niet, dan kan de apotheker doorverwijzen naar een collega in de buurt, zodat iedere burger maximaal geholpen wordt. Zowel het aanbieden van de service als de prijs voor de burger wordt duidelijk geafficheerd in de apotheek.
 • Er is voor deze snelle antigeentest geen maximumprijs vastgesteld door de overheid, en deze test wordt niet terugbetaald. De prijs bedraagt tussen de 25 en 30 euro per test en is dus goedkoper dan een PCR-test (voor mensen die hun twee gratis PCR-testen al hebben opgebruikt).
 • De apotheker die deze dienst aanbiedt, neemt de sneltest af in zijn apotheek. Hij registreert het resultaat, dat na een kwartier gekend is, via een eForm in de apotheeksoftware dat naar het gezondheidsinstituut Sciensano wordt verzonden. Het resultaat verschijnt 4 uur nadien reeds op het COVID-testcertificaat, dat je bijvoorbeeld kan raadplegen op de CovidSafeBE- app van de overheid.
 • Vanaf vrijdag 13 augustus moeten burgers, om toegang te krijgen tot openluchtevenementen met minstens 1.500 mensen hier in ons land, een Covid Safe Ticket (CST) hebben: dat kan ook met een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Vanaf 1 september kan een CST ook voor indoorevenementen met meer dan 1.500 toeschouwers.Bron: APB & OPHACO

page2image1804512page2image1797792

page3image1785472
page3image1808768

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.