ART FOR CARE

ART FOR CARE: de bijzondere ervaring van kunst in het ziekenhuis

[Partner Content] Kan kunst de wereld redden? Dat is een vraag die we in de pagina’s van ZORG Magazine niet kunnen beantwoorden. Dat kunst een helende kracht kan hebben, kunnen we wel stellen. Dat bewees ook het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent dit jaar met ART FOR CARE. De afgelopen maanden trok het S.M.A.K. met een koffer vol kunstwerken naar Belgische ziekenhuizen om hun patiënten een interactieve museumervaring te bieden.  

De workshops werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van BD, één van de grootste internationale medisch-technologische bedrijven in de Benelux. “Naar aanleiding van de 60e verjaardag van BD Benelux wilden we initiatieven ondersteunen waarin de patiënt centraal staat. We zijn overtuigd dat de bijzondere, prikkelende ervaringen die kunst kan geven bij kunnen dragen aan een kwaliteitsvolle, toegankelijke zorg”, zegt Line de Kimpe, Strategic Management Leader van BD

De realiteit overtrof de verwachtingen. “De workshops hebben nog meer teweeggebracht dan ik vooraf gedacht had. Toen ik het idee voor het eerst hoorde, was ik niet zeker of het voor iedereen zou werken. Maar na een vijftiental workshops kan ik zeggen dat het altijd meerwaarde heeft”, zegt museumgids S.M.A.K. Joris Strouken. 

Die meerwaarde blijkt uit de positieve reacties van de patiënten. Zij genieten van de kans die ART FOR CARE hen biedt om hun realiteit even te ontsnappen, van de intellectuele en emotionele discussie, maar ook van de kans om gewoon gehoord te worden. Bovendien zien velen zichzelf en hun gevoelens weerspiegeld in de werken. Op die manier kan de beleving van kunst zelfs een rol spelen in hun verwerkingsproces.  

Dat bleek ook tijdens de ART FOR CARE sessie in ‘Huis Klaas’ dat is verbonden aan de GZA ziekenhuizen in Antwerpen. “Met de vzw Waaier organiseeren we daar initiatieven voor kankerpatiënten, om zo laagdrempelig lotgenotencontact te bevorderen” vertelt organiserend vrijwilligster Kathleen Proost.  

Joris Strouken bracht een geanimeerd gesprek op gang met werken van Navid Nuur, Dirk Zoete, Carole Vanderlinden, en Nikolaas Demoen. Vragen als “Wat is kunst?”, en “Wat zie ik hierin?” bracht een waaier aan antwoorden, van “dat zou ik niet aan mijn muur hangen” tot diepgaande en emotionele reacties.  

Voor sommige deelnemers was het een eerste kennismaking met moderne kunst, anderen waren ervaren liefhebbers die apprecieerden dat het museum speciaal naar hen toe kwam. In beide groepen wist de kunst verassend sterke emoties op te wekken. “Er waren momenten dat ik mezelf heel erg tegengekomen ben.”, vertelde een deelneemster. Anderen apprecieerden de nieuwe blik op zichzelf en hun situatie die de sessie hen gaf: “Het geeft je een andere kijk op de wereld. Je zit niet gevangen in je eigen problemen, in je behandeling en revalidatie.”  

“Kunst beweegt, ook in de zorg. We zijn blij dat we met ART FOR CARE een bijzondere ervaring naar ziekenhuispatiënten kunnen brengen”, concludeert Line de Kimpe, Strategic Management Leader van BD. 

Tenzij anders aangegeven, zijn BD, het BD Logo en alle andere merken eigendom van Becton, Dickinson and Company of zijn verbonden ondernemingen. © 2022 BD. Alle rechten voorbehouden 

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.