Typ om te zoeken

ICT In the spotlight

ArtiQ behaalt CE markering voor automatische interpretatie van longtesten

Delen

Start-up ArtiQ kondigt aan dat het CE markering behaalde voor ArtiQ.PFT. De software maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen. De software automatiseert het schrijven van rapporten om zo dokters meer tijd te geven voor contact met patiënten en om er voor te zorgen dat alle rapporten geschreven zijn volgens de laatste internationale richtlijnen. Daarnaast wordt ook voorspeld hoe waarschijnlijk het is dat een patiënt een bepaalde ziekte heeft, en dit bijna twee keer zo nauwkeurig in vergelijking met longartsen. In de toekomst kan dit leiden tot minder testen om tot een diagnose te komen. 

 

De CE markering laat ArtiQ toe om ArtiQ.PFT naar verschillende ziekenhuizen in Europa te brengen. Dit past in het plan van het bedrijf om de technologie in verschillende Belgische ziekenhuizen te implementeren in de komende maanden en ook internationaal verder door te groeien.”Het behalen van de CE markering is een essentiële mijlpaal in onze strategie om ArtiQ.PFT naar de markt te brengen en dokters te ondersteunen in de diagnose, behandeling en opvolging van longziektes.” zegt Marko Topalovic, CEO en medeoprichter van ArtiQ, “In het volgende jaar willen we niet alleen de Europese markt uitbouwen, maar ook starten met de voorbereidingen voor uitbreiding naar andere markten zoals de Verenigde Staten.”

Bijna 40.000 patiënten in UZ Leuven, nu ook andere ziekenhuizen

Vandaag interpreteert de longarts zelf de longtesten en protocols en schrijft hij zelf rapporten. Door in real time een nauwkeurige beschrijving en interpretatie aan te bieden, ondersteunt de ArtiQ software dokters zodat die zich kunnen focussen op de volgende stappen in de patiëntenbehandeling zoals het contact met de patiënten, het bepalen van de volgende tests en het voorstellen van een behandeling.

Prof. Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ, vertelt: “Functionele longtesten genereren uitvoerige numerieke resultaten en hun patroon moet in de klinische context geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Uit ons onderzoek blijkt dat computers ongeveer twee keer zo nauwkeurig zijn als longartsen. In UZ Leuven hebben artsen de technologie voor bijna 40.000 patiënten gebruikt. Dankzij de CE markering krijgen nu ook andere ziekenhuizen toegang tot deze krachtige software.”

Met behulp van cloud technologie kan ArtiQ.PFT gekoppeld worden aan het elektronisch patiëntendossier of direct gegevens ontvangen van de machines die gebruikt worden bij functionele longtesten. Longartsen kunnen zo onmiddellijk een automatisch gegenereerd rapport ontvangen voor elke patiënt na het uitvoeren van de testen.

Om verdere informatie te geven aan de Europese longartsen zal ArtiQ later deze maand aanwezig zijn met een stand op het jaarlijks congres van de European Respiratory Society in Madrid (28 september – 2 oktober).

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *