Typ om te zoeken

In the spotlight Innovatie Ziekenhuizen

Artsen zijn pioniers van de waterstofeconomie

Delen

Wim De Beuckeleer (Anesthesist)

Stel je voor: je produceert thuis of in je praktijk helemaal zelf je energie. En het gebeurt 100% duurzaam, óók wanneer er geen wind staat of wanneer de zon zich dagenlang niet laat zien. Dat klinkt futuristisch, maar het kan vandaag al. De zelfstroomcentrale van Elugie is de wereld aan het veroveren. Bij ons nemen een aantal artsen en apothekers enthousiast het voortouw.

Wim De Beuckeleer en zijn vrouw, allebei anesthesist, vinden dat duurzaamheid wel wat verder mag gaan dan plastic zakjes weigeren in de supermarkt. “Wij proberen los te komen van fossiele bronnen, maar zonnepanelen waren bij ons geen optie,” legt Wim uit. “Op ons huis zouden die panelen heel onsierlijk zijn, we kunnen ze niet camoufleren.” Zeker toen ze ook een zwembad overwogen, beseften ze dat ze als grootverbruikers een andere oplossing moesten vinden. In 2014 kozen ze voor zelfstroom met Elugie

Waterstof zal er altijd zijn

De zelfstroomcentrale was ook voor Wim nieuw. Het is een compacte energiecentrale, niet veel groter dan een wasmachine. Ze produceert ter plaatse elektriciteit op basis van waterstof uit duurzaam gas. Het gas komt eenvoudigweg binnen via de bestaande gasaansluiting. 

Dat is meteen de grote troef van Elugie: de energieproductie steunt niet op fossiele brandstoffen, maar (via groengas) op waterstof, een energiedrager die overal voorhanden is. Voor Wim gaf dat de doorslag. “We proberen toch toekomstgericht te denken en ecologisch om te springen met elektriciteit. Dit is een oplossing die werkt.”

Dure stroom uit goedkope bron

Lode Fastré (Apotheek-eigenaar)

Voor apotheek-eigenaar Lode Fastré speelden er ook andere factoren. “In onze zaak hebben we een hoge energiefactuur. We werken 6 dagen op 7 en de etalage willen we ook ’s nachts goed verlichten. We waren al overgeschakeld op zuinige LED-lampen, maar we wilden verder gaan.” Lode rijdt ook met een elektrische wagen, dus hij besefte dat hij met dat extra verbruik nog wel een tandje kon bijsteken

“Als ik Elugie niet was tegengekomen, dan had ik nu waarschijnlijk zonnepanelen. Maar ons verbruik past toch beter bij de Elugie centrale.” Een nadeel van zonne-energie is dat ons stroomnet stilaan overschakelt naar een ‘smart grid’. Op piekuren moet je dan betalen om elektriciteit nog aan het net te mogen afgeven. Niets daarvan bij Elugie: dan produceer enkel stroom wanneer je die nodig hebt.

Elugie organiseert een gratis webinar op donderdag 26 november om 20u. Het webinar gaat over hoe artsen en apotheek-eigenaar Lode Fastré met behulp van Elugie-centrales het hele jaar door duurzame elektriciteit produceren met waterstoftechnologie. Schrijf hier gratis in en ontmoet oprichter en CEO van Elugie, Bjorn Van Haver en  Lode Fastré Online.

En het kostenplaatje? 

Dat er ook een mooie financiële kant aan het verhaal zit, bevestigt ook Dr. De Beuckeleer: “Als ik het vergelijk met een paar jaar geleden, betaal ik nog een derde. Met een jaarverbruik van 30.000 kWh scheelt dat toch al serieus.” Gas is nu eenmaal zeven keer goedkoper dan elektriciteit, en de prijs is ook veel stabieler. “De service van Elugie vind ik ook top, ze volgen het verbruik op afstand en geven tips wanneer het nodig is.” Hij kan zijn enthousiasme moeilijk verstoppen: “Ik heb al drie vrienden overtuigd om over te schakelen!”

 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *