TRiCares hartklep

A.S.Z. Aalst investeert in behandeling hartklepaandoeningen

Het hartcentrum van A.S.Z. Aalst neemt deel aan een studie waarbij een lekkende tricuspidalisklep wordt aangepakt met behulp van de TRiCares percutane hartklep. Daarbovenop introduceert het ziekenhuis de nieuwe PASCAL Precision katheter. Met dit instrument wordt een clip geplaatst ter hoogte van de tricuspidalisklep, om zo een lek te verminderen.

A.S.Z. Aalst start het nieuwe jaar met twee primeurs. De dienst Cardiologie kan patiënten met tricuspidalisklepaandoeningen voortaan helpen met TRiCares percutane hartklep. Dat gebeurt in studieverband. “Bij deze techniek wordt via een lieskatheter een volledig nieuwe biologische klep gemonteerd op een zelfexpanderende stent, geplaatst tussen de rechtervoorkamer en de rechterkamer”, klinkt het. De biologische kunstklep neemt de functie over, waarbij het lek in de tricuspidalisklep verdwijnt. Er wordt een nieuwe percutane klep geplaatst zonder dat een operatie nodig is. “De uitkomsten van de studie zijn alvast veelbelovend.”

Daarnaast kondigt het team aan voortaan te werken met de PASCAL Precision katheter. Dit instrument wordt gebruikt om een clip te plaatsen ter hoogte van de tricuspidalisklep, zodanig dat de klepbladen van de tricuspidalisklep naar elkaar toegetrokken worden en het lek vermindert. De klinische resultaten van deze techniek zijn opnieuw veelbelovend. Langetermijnstudies lopen nog om de impact op overlevingskansen nader te onderzoeken. “De dienst is erg blij om deze nieuwe toepassingen te kunnen aankondigen, we blijven ons engageren om de nieuwste technieken aan onze patiënten aan te bieden”, laat dr. Michaël Rosseel, diensthoofd Cardiologie A.S.Z. Aalst, weten.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.