axi

AXI helpt zorginstellingen beter grip te hebben op hun financiën 

Beter beheer en efficiëntiewinst dankzij slimme financiële oplossingen 

[PARTNER CONTENT] De gezondheidssector, en met name de financiering ervan, staat erg onder druk. Dat is niet nieuw. Zorginstellingen moeten aan steeds hogere kwaliteitseisen voldoen en de zorgvraag- en kosten nemen alleen maar toe. Niettegenstaande, krimpen budgetten of stijgen ze niet voldoende. ‘Meer dan ooit moeten zorginstellingen de vinger aan de pols kunnen houden en hun financiën monitoren ten opzichte van het beschikbare budget’, zo zegt Mark Lambert, Sector Manager bij AXI. Een duidelijke begroting, een gecontroleerd aankoopproces, continue monitoring en bijsturing en een grondige rapportering zijn onontbeerlijk. AXI heeft hiervoor zorgspecifieke software oplossingen die zowel modulair als geïntegreerd inzetbaar zijn. Zo kunnen wij zorginstellingen helpen om de controle te behouden, de administratie efficiënter te maken en de kosten te verlagen.  

Een gefundeerde begroting als ijkpunt 

Elke zorgorganisatie heeft er baat bij een gedetailleerde begroting op korte en lange termijn uit te werken. ‘Een vereiste is dat dit gedragen wordt door de volledige organisatie: van directie over controlling, tot de verschillende afdelingen en locaties’, aldus Mark Lambert. Betrokkenheid en engagement moet zowel top-down als bottom-up doorvloeien. Dit start bij de opmaak van het budget en resulteert nadien in een concrete opvolging en eventuele bijsturing. ‘Geen sinecure maar wel mogelijk via de AXI Health Budgeting oplossing’, zo zegt Mark Lambert. ‘Dit lukt niet zomaar met een Excel.’ 

Een end-to-end aankoopproces  

Een begroting opstellen is één ding. Ervoor zorgen dat de aankopen die gedaan worden, binnen het budget blijven, is een ander. De AXI Purchase to Pay oplossing zorgt ondermeer voor een sluitend contractbeheer en laat een systeem van goedgekeurde aankopen en centraal gecontroleerde bestellingen toe. Zo worden aankopen geoptimaliseerd en verloopt het aanvraag-, bestel- en factuurregistratieproces efficiënter. Evengoed worden de interne verstrekkingen op een gelijkaardige wijze opgevolgd via het intern bestel- en logistiek proces. Een systeem van continue online monitoring is een must om de bewustwording bij alle betrokken partijen te geranderen. Verrassingen worden zo uitgesloten. 

Grip op de financiën 

Belangrijk is om de grip te houden op de bedrijfsvoering, de financiële situatie en de risico’s. Financiële controle houdt in dat data op een gedetailleerde wijze kan geregistreerd en opgevolgd worden. Een uitgebreide analytische dimensionering vormt daarbij een belangrijke eigenschap, zeker in een evolutie van steeds groter wordende zorgorganisaties. De sectorspecifieke AXI oplossing voor boekhouding en financieel beheer zet in op maximale informatisering van de administratieve processen, procesoptimalisatie, rapportage, real-time analyse en voorspellende inzichten. Meer en meer doet de BTW zijn intrede binnen de zorgsector. Ook deze verplichtingen zijn volledig geïntegreerd en automatisch beschikbaar. 

Gericht bijsturen dankzij rapportage 

Continue opvolging is de sleutel tot succes. Hiervoor is het essentieel dat data verzameld en geanalyseerd wordt. AXI’s rapporteringstool laat organisaties toe om een inzicht te krijgen in alle facetten van het bedrijf en op basis daarvan bij te sturen. Het resultaat? Beoogde doelstellingen worden beter behaald en een hoger rendement wordt gerealiseerd. ‘Als manager binnen een zorginstelling ziet u heel snel of u uw KPI’s haalt of niet en of u moet bijsturen’, vertelt Dries Van Avermaet, Director Financial Services bij AXI. ‘Ideaal voor zorginstellingen die vandaag hun grip op het budget moeten houden’. 

Meer weten over wat AXI voor u en uw organisatie kan betekenen?  

Neem contact op met: 

Mark Lambert 

Sector Manager bij AXI 

+32 495 54 05 12 

[email protected] 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.