AZ Alma – Zorgwerkgever van het Jaar 2019

Nadat de ziekenhuizen van Eeklo en Sijsele na een fusie naar één locatie waren verhuisd, werd er ook meteen gebruik gemaakt van het nieuwe decor om er een aangename werkomgeving in onder te brengen. Bovendien werd de hele organisatie omgegooid, in functie van – jawel – de wensen van de medewerkers.

“Dit was écht het uitgelezen moment daarvoor”, zegt HR-stafmedewerker Sofie Stevens. “Van zelfsprekend was de directie sceptisch, en het kost veel tijd.”

“Maar door iedereen te helpen om zijn plaats in de organisatie te herzien, wil je enorm veel.”
Het kost veel tijd en er moest een budget worden uitgetrokken voor dingen als teambuilding: er werden compleet nieuwe teams gevormd. Maa het brengt op. Op deze manier hebben mensen niet de indruk dat ze, zeker in zo’n fusie-operatie, een schaakstuk zijn dat wordt doorgeduwd van de ene positie naar de andere.
Verder probeert AZ Alma het verschil te maken in zijn communicatie. Met onder meer de eigen nieuwsbrief Almactueel, en een eigen tijdschrift voor artsen. “Verder voegden we snelberichten toe aan de loonbrief”, zegt Sofie Stevens. “Die doen mensen per definitie open.”
De aanpak bewijst dat human resources in een ziekenhuis een welbepaald doel heeft, zegt Stevens. “Je ziet waarvoor je medewerkers rekruteert, je ziet ze aan de patiënt zijn bed staan. Je werkt niet voor onzichtbare aandeelhouders.”
AZ Alma werd hierdoor dan ook bekroond tot ZORGWERKGEVER VAN HET JAAR 2019.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.