AZ Delta Algemeen directeur Hellings

AZ Delta kijkt uit naar geïntegreerd EPD

Hoe kunnen we onze patiëntenzorg de komende 10 jaar maximaal digitaal ondersteunen? Die vraag stond bij ziekenhuis AZ Delta (Roeselare) centraal in de zoektocht naar een geïntegreerd EPD. De keuze viel op HiX van ChipSoft, dat in 2018 in gebruik wordt genomen. Waarom HiX? Digicare spreekt met Algemeen Directeur Johan Hellings van AZ Delta.
 

Hoe belangrijk is de overstap naar een geïntegreerd EPD?

“Heel belangrijk. Wij hebben een medisch strategisch plan opgesteld vol concrete ambities en die ambities kunnen we niet realiseren met koppelingen tussen verschillende IT-systemen. Om de kwalitatieve zorg voor de patiënt te borgen, hebben we één geïntegreerd EPD nodig. Alleen dan kunnen we de volledige zorg dekken van de spoedopname, intensieve zorgen, OK, ziekenhuiszorg, thuiszorg tot de zorgondersteuning op lange termijn.”
 

Kunt u ons meer vertellen over de ambities die AZ Delta met HiX wil realiseren?

“We willen de patiënt bijvoorbeeld als partner bij zijn behandeling betrekken. Straks kunnen we patiënten de mogelijkheid bieden elektronisch afspraken te maken, hun dossier online te raadplegen, de huisarts toegang te verlenen tot hun dossier en digitaal te communiceren met zorgverstrekkers. Ook de inzet van moderne technologieën als telemonitoring en patiënten-apps wordt mogelijk met HiX. Een andere ambitie is het verder verhogen van de patiëntveiligheid, daarbij helpt het geïntegreerde patiëntendossier onder meer met functionaliteiten voor interactiecontrole en medische beslissingsondersteuning. Verder is HiX een belangrijke facilitator om de JCI-ziekenhuisaccreditatie te  behalen en behouden.”
 

Wat gaf de doorslag om voor HiX te kiezen?

“HiX kwam als beste naar voren uit het uitgebreide EPD-selectietraject dat we in 2015 startten. Het zorgt onder meer voor procesoptimalisatie; HiX maakt een vlottere organisatie mogelijk met minder tijdverlies voor artsen en secretariaten. Het ondersteunt bovendien maximaal het principe van ‘eenmalige registratie aan de bron, meervoudig gebruik’ en voert registraties (automatisch) volledig uit. Daarnaast waarborgt het hoge gebruiksgemak van HiX een vlotte registratie van gegevens en afhandeling van taken. Tot slot biedt HiX de mogelijkheid om mobiel te werken, bijvoorbeeld met tablets bij de patiënt aan bed. Ook dat zorgt voor een efficiëntere en veiligere workflow.”
 

ChipSoft is een ‘buitenlandse’ EPD-leverancier. Speelde dat een rol?

“Het was voor ons een voorwaarde dat de EPD-leverancier vertrouwd is met het Belgische zorglandschap én voldoet aan de specifieke reglementering. ChipSoft voldeed als Hollandse leverancier aan die voorwaarde en heeft al ervaring in onze markt. Neem de Belgian Meaningful Use Criteria (BMUC, red), daar is ChipSoft al helemaal klaar voor. Dankzij HiX voldoen wij straks volledig aan de BMUC. Daar komt bij dat het EPD natuurlijk ook ‘gewoon’ volledig Nederlandstalig is.”
 

Hoe wenst u dat AZ Delta er in 2020 bij staat?

“We richten ons volledig op hoogkwalitatieve zorg in goede afstemming met de patiënt en zijn huisarts. Daarvoor bouwen we nu met onze artsen en medewerkers een nieuwe ziekenhuiswerking uit. Een ziekenhuiswerking in organisatie, accommodatie, medische uitrusting, samenwerkingsverbanden, netwerken en uiteraard in informatisatie en digitalisatie. HiX wordt hierbij een belangrijke facilitator. Met het geïntegreerde EPD kunnen we onze patiëntenzorg de komende 10 jaar maximaal digitaal ondersteunen.”
 
www.chipsoft.be
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.