“AZ Delta leent 10 voltijdse zorgmedewerkers uit voor de duur van de vaccinatiecampagne”

AZ Delta heeft campussen in Roeselare, Rumbeke, Menen en Torhout. De campus Rumbeke was het HUB ziekenhuis voor de volledige vaccinatiecampagne in de regionale WZC en voor de vier campussen van de groep. Het vaccinatiedorp Roeselare ligt vlakbij de campus Rumbeke op de Roeselaarse ringweg. Sylvie Vanrolleghem is HR Manager van het Roeselaarse vaccinatiecentrum en staat in voor de planning van het medisch personeel en farmaceutisch experten. 
Het vaccinatiecentrum van Roeselare zal ruim 100.000 inwoners van Roeselare, Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede en Staden bedienen. Bereikbaarheid was een belangrijk punt voor de locatie, zeker met het oog op de omliggende gemeenten. Er zijn zes vaccinatielijnen voorzien”, zegt Sylvie Vanrolleghem. “We claimen een groot stuk van de Expohallen in Roeselare. We zouden per dag 960 mensen kunnen vaccineren. 
De eerste vaccinatieweek kwam traag op gang door de vaccinschaarste. 
“Onze eerste vaccinatiedag, vrijdag 19 februari, was goed voor 200 mensen, net als de week daarop”, vervolgt de HR Manager. “Voor begin maart kregen we een 400-tal vaccins toegewezen, zonder leveringsdatum. Concreet zien we het centrum telkens even openen en dan weer een paar dagen sluiten, zeker omdat we voorlopig enkel met AstraZeneca vaccineren. 
AZ Delta kan elk type vaccin opslaan. Dat was al zo tijdens de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra en voor de eigen medewerkers. In het vaccinatiecentrum kunnen we stockeren in koelkasten, ook Pfizer en Moderna. Er is logging en permanente bewaking voorzien.” 
Medisch personeel inschakelenomkadering moet juist zijn 
“We hebben een grote groep zorgverleners van AZ Delta ter beschikking”, zegt Sylvie Vanrolleghem. “AZ Delta leent zelf 10 voltijds equivalenten uit voor de duur van de vaccinatiecampagne. Dat doen onze collega’s in hun vrije tijd. Het is een groot engagement van al die verpleegkundigen, artsen en ander medisch personeel. Maar we hebben ook de steun van het provinciale consortium voor thuisverpleegkundigenDaarnaast zijn er lokale woonzorgcentra die verpleeg– en zorgkundigen willen vrijstellen. Vanuit de hogeschool Vives en IC Dien willen er studenten en docenten verpleegkunde meehelpen bij het vaccineren, medicatie toedienen, anamneses afnemen… 
Medisch personeel – artsen, verpleegkundigen, farmaceuten – krijgen een specifieke opleiding over de werking en de logistiek van het vaccinatiecentrum. 
“Die opleiding is essentieel”, beaamt Sylvie Vanrolleghem. “Het vaccinatiecentrum is ook voor artsen onbekend terrein. Voorbeeld: wanneer zich een anamnese voordoet waarop de verpleegkundige geen antwoord kent, dat moet er een steward gealarmeerd worden die via de walkietalkie de arts contacteerom te melden in welke zone hij of zij moet zijn. Communicatie is een essentieel onderdeel van de opleiding Ook voor de farmaceuten is er een opleidingZij openen elke dag het centrum na alles in gereedheid gebracht te hebben. 
De financiering voor de verloning van de medische vaccinatiecentrummedewerkers werd pas een week voor de start (op 18 februari) afgeklopt.  
“We wisten dus pas op de valreep hoeveel mensen we wanneer konden inzetten”, beaamt Sylvie VanrolleghemVoor de AZ Delta medewerkers staan wij zelf in voor het aantal gepresteerde uren. Het vaccinatiecentrum kan ervoor kiezen rechtstreeks medewerkers aan te werven op basis van de wetgeving rond tijdelijke tewerkstelling. Het centrum bepaalt ook zelf de hoogte van eventuele vrijwilligersvergoedingen. Los daarvan denk ik dat veel vrijwilligers geen vergoeding verwachten. Ook daar is er een enorm engagement. We krijgen dagelijks massa’s mails van geïnteresseerden.” 

Copyright AZ Delta

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.