verpleegkunde_zorganderstvLR.jpg

az groeninge en Hogeschool VIVES laten scholieren proeven van verpleegkunde

Ongeveer 60 laatstejaarsleerlingen van het Guldensporencollege Kortrijk zetten verpleegkunde in hun top 3 van beroepskeuzes. Tijdens een cursus van 20 lesuren kunnen ze proeven van wat de studierichting inhoudt. Aanvullend op de lesmomenten door Hogeschool VIVES, nodigt az groeninge sinds 2015 de leerlingen ook uit naar het ziekenhuis. Via workshops laten ze de leerlingen kennismaken met de veelzijdigheid van het beroep, wat hen moet helpen een bewustere keuze te maken. 

Leerlingen in het Guldensporencollege Kortrijk mogen aan het einde van hun 5de jaar kiezen hoe ze de twee uur ‘vrije ruimte’ in hun 6de jaar invullen. Die twee lesuren staan in het teken van hun studiekeuze in het hoger onderwijs. De leerlingen kunnen drie minicursussen van telkens 20 lesuren volgen waarin ze een studierichting leren kennen. Leerlingen die kozen voor verpleegkunde worden ook weer dit jaar uitgenodigd door az groeninge voor een infovoormiddag in het ziekenhuis zelf. Dat is uniek want bij andere beroepskeuzes gebeurt het nog vaak dat de leerlingen alleen vanop de schoolbanken het beroep leren kennen wat niet altijd het volledig plaatje toont. 

Chris Devos, inscholingscoach in az groeninge: “We stippelden een voormiddag uit waarbij de studenten kennismaken met het werkveld. We voorzien in verschillende workshops die de drie aspecten van werken in de zorg belichten: met hoofd, handen en hart. We gaan onder andere dieper in op klinisch redeneren.  Daarnaast staan de studenten stil bij het belang van ‘warme zorg’ en duiden op de kwetsbaarheid van de patiënt. Tot slot focussen we in een derde workshop kort op handhygiëne, een belangrijk aspect van ziekenhuishygiëne en leren we de leerlingen enkele verpleegkundige basistechnieken aan. Na de workshops voorzien we ook nog in een rondleiding door het ziekenhuis en is er als afsluiter tijd en ruimte voor zelfreflectie. We hopen met dat gevarieerde programma de studenten te helpen bij het maken van een juiste beroepskeuze. Wie na die voormiddag nog verder wil kennismaken met het beroep, kan op snuffelstage komen op een afdeling in az groeninge.”

Nele Verstraete, opleidingshoofd verpleegkunde aan Hogeschool VIVES campus Kortrijk: “De opleidingen verpleeg- en vroedkunde van Hogeschool VIVES werken al lange tijd samen met het Guldensporencollege. Een docente van de campus Kortrijk geeft er de lessenreeks rond verpleeg- en vroedkunde (‘evidence based actuele info’). Op die manier krijgen de leerlingen een duidelijk beeld van het verpleegkundig beroep en het daaraan gekoppeld verpleegkundig onderwijs. De leerlingen krijgen in die lessenreeks immers hoorcolleges en een vaardigheidsles, alsook een rondleiding in de simulatielokalen van VIVES. Dat is een heel innovatieve onderwijsmethodiek waarbij we studenten een scenario laten spelen met hoogtechnologische poppen. Op die manier worden de studenten heel wat competenties bijgebracht zoals communiceren, coördineren van zorg, samenwerken, kritisch reageren en bovenal klinisch redeneren, zodoende dat ze goed voorbereid het werkveld ingaan. Door de combinatie van de lessenreeks met een voormiddag op het werkveld slaan we een brug tussen de onderwijs- en praktijkwereld.”

Wij peilden in 2015 eens bij de leerlingen wat ze vinden van de minicursussen. Bekijk hier het videoverslag. 

Bron: Az Groeninge – eigen berichtgeving

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.