2018 02 02 NIAZ label IMG_3715.jpeg

AZ Heilige Familie behaalt het internationale NIAZ-Qmentum kwaliteitslabel

AZ Heilige Familie behaalt het gouden internationale NIAZ Qmentum-label voor kwaliteitsvolle zorg met een schitterende score van 97%.  Dit label biedt patiënten, bezoekers en verwijzers de garantie dat het ziekenhuis een patiëntveilige organisatie is die kwalitatieve zorg biedt. Het behalen van het label is een bijzonder mooie erkenning voor het hele team van AZ Heilige Familie.  Het ziekenhuis zet gemotiveerd haar inspanningen voort en blijft werken aan continue kwaliteitsverbetering voor haar patiënten.

NIAZ-Qmentum

NIAZ, het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg, controleert de kwaliteit en patiëntveiligheid van de gezondheidszorg in Nederland en Vlaanderen en dit op basis van het internationale accreditatieprogramma Qmentum.  Dit programma wordt in maar liefst 27 landen over de hele wereld gebruikt.

AZ Heilige Familie koos voor deelname aan dit accreditatieprogramma, met als doel de zorg nog beter te organiseren en de kwaliteit ervan zichtbaar te maken. 

Het traject

AZ Heilige Familie startte met de voorbereidingen voor deze audit in 2013.  “We kozen voor het gouden accreditatieniveau,” aldus Daniëlle Peij, kwaliteitscoördinator van AZ Heilige Familie. “Een ambitieus plan! We hebben iedere medewerker betrokken in de voorbereidingen van deze uitermate belangrijke kwaliteitscontrole. De voorbereidingen brachten een hele dynamiek teweeg: opleidingen, controles, symposia, lectuur, een quiz, workshops,…”                      

In december 2017 volgde dan de uiteindelijke audit.  Een team van zes externe auditoren controleerden op de werkvloer gedurende een week bijna 1.900 strenge kwaliteitsnormen, waaronder infectiepreventie, medicatiebeheer, medische en verpleegkundige zorg en de veiligheid van onze medische apparatuur.  Artsen, verpleegkundigen, ondersteunend personeel, directie, raad van bestuur, huisartsen en patiënten: iedereen werd bevraagd over de werking van het ziekenhuis en het traject dat een patiënt doorloopt.

“Ons klein, maar dapper ziekenhuis wil zich kunnen meten met de groten en is daar dan ook ‘groots’ in gebleken!  Ik ben fier en dankbaar dat de inzet van alle artsen en medewerkers, in het iedere keer opnieuw streven naar de best mogelijke zorg voor onze patiënten, bekroond en erkend is mogen worden!” aldus de trotse kwaliteitscoördinator.

Een schitterend rapport!

Op 2 februari maakte NIAZ de definitieve resultaten van de finale audit van december 2017 bekend.  AZ Heilige Familie scoort een schitterend rapport van 97% en behaalt daarmee het gouden kwaliteitslabel. Dit kwaliteitslabel wordt toegekend voor een periode van 4 jaar.

De auditoren waren lovend over heel wat aspecten uit onze zorgverlening, zoals:

– de patiëntenboekjes met vragenlijsten en informed consent

– de inhoud en volledigheid van het verpleegkundig dossier

– de inhoud en toegankelijkheid van de patiënteninformatiebrochures

– de innovatieve app met spoedrichtlijnen voor de dringende hulpverlening

– de laagdrempeligheid van het melden van (bijna) incidenten

– de gedrevenheid van de medewerkers en de ondersteuning vanuit het directieteam.

Uiteraard zijn er ook nog zaken die beter kunnen. We nemen de aanbevelingen van NIAZ mee op in onze verbetertrajecten en we blijven kwaliteit en patiëntveiligheid hoog in het vaandel dragen. “Ik heb tijdens het audittraject een fantastische teamspirit mogen ervaren, waarvoor mijn buitengewone dank aan iedereen!”, aldus dr. Johan Pauwels, algemeen directeur van AZ Heilige Familie.

Bron: AZ Heilige Familie – eigen berichtgeving

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.