Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

AZ Herentals en Econocom ontwikkelen uniek patiëntenbegeleidingssysteem

Delen

Het AZ Herentals huldigde een nieuw consultatiegebouw in. Dat gebouw beschikt over drie verdiepingen met dokterskabinetten, een afdeling nierdialyse en ruimte voor een afdeling ambulante revalidatie. Het gebouw biedt een antwoord op het groeiende artsenkorps en het tekort aan kabinetten.
Doordat de nieuwe raadplegingsruimte gevoelig groter is dan voordien, ging de directie van het AZ Herentals op zoek naar een systeem om de loopafstanden voor het personeel te beperken en om hen te ondersteunen bij de opvolging van de patiënten. “Bestaande systemen gingen niet ver genoeg voor ons, daarom zijn we gaan aankloppen bij een partner die samen met ons een nieuw systeem wilde ontwikkelen. En dat is Econocom geworden”, aldus Rudy Van Ballaer, algemeen directeur van het AZ Herentals.

Tracking systeem van patiënten

Het systeem is gebaseerd op RFID-technologie (radio frequency identification), zodat geolocalisatie mogelijk wordt. Patiënten schrijven zich in en ontvangen een badge met daarop hun persoonlijk oproepnummer. In de badge zit een chip waardoor het systeem ‘ziet’ wanneer ze de wachtruimte betreden en ze dus oproepbaar zijn. Patiënten worden automatisch opgeroepen naar een dokterskabinet. Ook op de deur van het kabinet staat hun oproepnummer, zodat ze weten dat ze de juiste ruimte binnengaan. Telkens wordt het oproepnummer van de badge gebruikt, wat goed is voor de privacy van de patiënt. Moet een patiënt nog naar radiologie voor een foto, dan zal het systeem de patiënt automatisch weer voor de juiste arts oproepen, zo gauw hij opnieuw in de wachtruimte plaatsneemt.
kader op pg 2 gebruiken1024
In de wachtruimtes hangen grote schermen met daarop de verschillende artsen en de gemiddelde wachttijd. Daardoor krijgen patiënten real-time informatie over hun afspraak. De badge is gekoppeld aan het medische dossier van de patiënt en de data worden geïntegreerd in bestaande ziekenhuis- en patiëntenbeheersystemen.  “Dit is een mooi voorbeeld van onze geïntegreerde oplossingen waarbij technologie niet alleen ten dienste staat van patiënten maar ook van verplegend en medisch personeel. Dankzij onze ‘smart solutions’ focussen we op het leveren van meer comfort aan de patiënten en het optimaliseren van processen voor het verplegend en medisch personeel”, onderlijnt Benoît Rousseaux, Sales Director Econocom Belux. Het systeem is geïnstalleerd en werkzaam op de raadpleging van orthopedische heelkunde en fysische geneeskunde. Daar wordt het verder geperfectioneerd voordat het ook bij de andere disciplines ingevoerd wordt.
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *