Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

AZ Jan Palfijn Gent start coronavaccinatie van personeel

Delen

Het Gentse AZ Jan Palfijn start op maandag 25 januari 2021 met de coronavaccinatie van eigen medewerkers en artsen. Het ziekenhuis kreeg daarvoor op de late avond van donderdag 21 januari groen licht van de overheid. Dankzij een goede voorbereiding kan het na het weekend meteen van start met de vaccinatie van de zorgverstrekkers die in de frontlinie vechten tegen het virus. Hierbij volgt AZ Jan Palfijn Gent nauwgezet de richtlijnen van de overheid wat betreft de volgorde van wie eerst moet gevaccineerd worden. Met de eerste levering kan het ziekenhuis 150 medewerkers van de diensten spoed, intensieve zorgen en de corona-afdeling vaccineren. De meerderheid van alle medewerkers van AZ Jan Palfijn Gent keek al ruime tijd reikhalzend uit naar de komst van het vaccin.

Interne organisatie tijdig gestart

Intussen stoomde het AZ Jan Palfijn Gent zich vorige week in allerijl klaar om van start te kunnen met de vaccinaties. In een bijzonder snel tempo werd op 18 januari een lokaal ingericht als vaccinatieruimte, rekening houdend met alle geldende veiligheidsmaatregelen. Het ziekenhuis zorgde ook voor interne opleidingen om haar personeel vertrouwd te maken met de correcte administratieve registratie, voorbereiding en toediening van het vaccin.

Hoge vaccinatiecultuur

“Wij zijn bijzonder opgelucht dat we onze medewerkers eindelijk dat langverwachte vaccin kunnen geven,” zo stelt Ann Wynant – bestuurder-directeur van het ziekenhuis. Zij vult aan dat in het AZ Jan Palfijn Gent een echte vaccinatiecultuur heerst en meer specifiek wat de griepvaccinatie betreft. Jaarlijks stijgt het griepvaccinatiecijfer: vorig jaar liet maar liefst 78% van de medewerkers zich tegen de griep vaccineren.

Interne coronavaccinatiecampagne

Het ziekenhuis peilde begin december ook intern naar de intenties om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Uit deze interne bevraging bleek dat bijna 57% van de medewerkers en artsen van AZ Jan Palfijn Gent zich met zekerheid zal laten vaccineren tegen het coronavirus. Slechts 5% zal dat niet doen, in veel gevallen vanuit medische overwegingen. 38% twijfelde nog op het moment van de enquête. Dr. Louis Ide – medisch microbioloog en infectiecontrole specialist AZ Jan Palfijn – heeft daarom een informatiecampagne uitgewerkt om artsen en medewerkers grondig te informeren over het COVID-vaccin. Zich vooraf goed informeren is immers een belangrijke eerste stap. De afgelopen dagen was het dus vooral in spanning wachten op het verlossende nieuws dat het ziekenhuis eindelijk van start kon gaan met de vaccinaties.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *