Frank Vervaeke

Raad van Bestuur AZ Jan Palfijn Gent stelt Transitiemanager Frank Vervaeke aan en focust op toekomst

GENT, 20 december 2021 – De Raad van Bestuur van AZ Jan Palfijn Gent heeft unaniem beslist om dhr. Frank Vervaeke, onafhankelijk bestuurder, met onmiddellijke ingang aan te stellen aan het hoofd van ons ziekenhuis als Transitiemanager. Hij neemt de komende maanden de opdracht en het mandaat als Bestuurder-Directeur op. “We willen het ziekenhuis hiermee deblokkeren na de voorbije woelige weken. De komende maanden willen we opnieuw rust en sereniteit in ons ziekenhuis brengen en zullen we voortbouwen aan onze cultuur en structuur zodat we beter voorbereid zijn op de toekomst”, verduidelijkt de Raad van Bestuur.

Daadkrachtige beslissing

De voorbije dagen heeft de Raad van Bestuur de nodige interne gesprekken gehad en ook heel wat medewerkers hebben via e-mail en brief hun bezorgdheden geuit over de situatie die de voorbije weken in het ziekenhuis is ontstaan naar aanleiding van de (beëindigde) schorsing van een arts.

Uit al die gesprekken en mededelingen besloot de Raad van Bestuur dat een daadkrachtige beslissing noodzakelijk is om de continuïteit van het ziekenhuis, de veilige en kwaliteitsvolle zorg voor patiënten en het mentaal welzijn van al wie in AZ Jan Palfijn Gent actief is, te verzekeren. De Raad van Bestuur heeft dan ook unaniem beslist om dhr. Frank Vervaeke, onafhankelijk bestuurder, met onmiddellijke ingang aan te stellen aan het hoofd van het ziekenhuis als Transitiemanager, met de opdracht en het volle mandaat van Bestuurder-Directeur.

Nieuwe aanpak

De huidige Bestuurder-Directeur, mevr. Ann Wynant, heeft intussen meegedeeld dat zij in de huidige omstandigheden de samenwerking wenst te beëindigen. De Raad van Bestuur erkent de verdiensten van mevr. Ann Wynant om de voorbije jaren, vaak in moeilijke omstandigheden, het ziekenhuis te leiden. De NIAZ/Qualicor-accreditatie in 2020 was hiervan ongetwijfeld het hoogtepunt. 

De huidige omstandigheden vergen echter een nieuwe aanpak. De Raad van Bestuur bedankt mevr. Ann Wynant expliciet voor het belangrijke traject dat het ziekenhuis onder haar leiding heeft afgelegd en dat de basis zal vormen voor ‘Jan Palfijn 3.0’.

Opdracht Transitiemanager

Vandaag start de opdracht van Transitiemanager Frank Vervaeke en die opdracht omvat deze drie elementen: alle actoren terug rond de tafel brengen, de rust en sereniteit terugbrengen en een transitieplan uitwerken. Dat plan moet het ziekenhuis naar een nieuw beheermodel leiden en zal voortbouwen aan een moderne, open en transparante ziekenhuiscultuur. Ook de rol van het ziekenhuis in een groter zorggeheel, en binnen de samenleving, is een essentieel uitgangspunt, net als het werken in teamverband met respect voor ieders rol en expertise.

De opdracht van de Transitiemanager zal zes tot negen maanden lopen. Intussen zullen de structuren en organisatorische en hiërarchische lijnen worden doorgelicht en waar nodig aangepast. “Mijn focus zal in eerste instantie intern liggen, om het vertrouwen opnieuw te herstellen”, aldus dhr. Frank Vervaeke. “Onze blik moet opnieuw op de toekomst gericht worden en respect en integriteit zijn voor mij daarbij sleutelbegrippen.”

Dhr. Frank Vervaeke was trouwens al eerder, in de periode 2003 – 2005, actief als Bestuurder-Directeur van AZ Jan Palfijn Gent en kent het ziekenhuis al langer. Hij heeft jarenlange ervaring in management (onder meer als COO van Randstad). Hij is partner bij CrossInternational, international executive search en interim management, en heeft ook expertise in veranderingsprocessen.

Op weg naar nieuwe organisatiecultuur

Uiteraard zijn de onderliggende problemen binnen de organisatie met deze beslissing niet zomaar opgelost. Maar dit is wel de eerste, duidelijke stap op weg naar die oplossing en naar een nieuwe organisatiecultuur.

Tot slot wil de Raad van Bestuur ook nog duiden dat er de voorbije periode bewust niet tussentijds gecommuniceerd werd, niettegenstaande er heel wat onwaarheden zijn verspreid. De Raad van Bestuur heeft ervoor gekozen slechts te communiceren op het moment dat er duidelijke beslissingen zijn genomen, omdat dit de wijze is waarop we aan goed ziekenhuisbestuur willen doen.

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.