Luc Knaepkens (Ziekenhuishygiënist, AZ Elina)

AZ Klina verlaagt de infectiedruk met het Nocotech concept

Luc Knaepkens (Ziekenhuishygiënist, AZ Klina)
Het Nocotech concept is een automatisch proces waarbij via een geïoniseerde droge nevel oppervlakken in een ruimte wordt ontsmet en bestaat uit een combinatie van het toestel, de Nocospray, gecombineerd met het desinfectants, de Nocolyse (geregistreerd als biocide). De technologie wordt reeds breed ingezet in de medische zorg om cross contaminatie te voorkomen en in strijd tegen antibiotica resistente bacteriën, sporen en virussen zoals het Sars-CoV-2. 
Luc Knaepkens, ziekenhuishygiënist in het AZ Klina licht toe waarom ze voor dit concept gekozen hebben: 
Enerzijds zijn we afgestapt van de traditionele oppervlakte desinfectie door middel van chloor, dit heeft vooral ecologische en veiligheidsvoordelen. Het huidige gamma van maatregelen waar het Nocotech concept deel van uit maakt heeft een veel kleinere impact op beschadiging van oppervlakken en is veiliger voor de gebruikers. Bovendien zal het potentiële grijze zones op het vlak van schoonmaak tussen zorg en schoonmaakpersoneel wegwerken. Het zal dankzij de geïoniseerde nevel alle oppervlakken in contact met de lucht bereiken en de desinfectie is reproduceerbaar. De Nocospray wordt ingezet bij een terminale einddesinfectie na ontslag in patiëntenkamers bij norovirus, c. Diff. en multiresistente Gram-negatieve kiemen die het ziekenhuismilieu kunnen contamineren of op basis van bijkomende risico analyses. Het is één van de maatregelen bij outbreak beheersing en meer recent bij het omschakelen van een Covidzone naar reguliere ziekenhuisactiviteit. Het Nocotech concept wordt toegepast op zorgafdelingen volgens de indicaties die beschreven zijn in onze reiniging en desinfectie procedures. 
In 2016 zijn we gestart met het Nocotech concept nadat in de literatuur voldoende bewijs geleverd was dat deze zogenaamde no touch desinfectie technieken een toegevoegde waarde hebben en omdat het werkingsspectrum van een aantal klassieke desinfectie producten onvoldoende breed is om alles af te dekken. Door een bundel van maatregelen te combineren, waaronder fogging, zien we duidelijk een meetbare verkorting van de duur van een mogelijke outbreak met gastro enteritis en een daling van het aantal patiënten die potentieel besmet zouden worden. Tijdens de pandemie zetten we het Nocotech concept vooral in bij het omschakelen van een Covid-zone naar nieuwe reguliere activiteit en bijkomend in het geval dat er een cluster werd vastgesteld (na de eindschoonmaak). 
Het is onze schoonmaakdienst die het toestel gebruikt volgens de procedures die samen met team ziekenhuishygiëne werden gevalideerd. Het wordt dus ingezet voor supplementaire desinfecties van ruimten. We hebben regelmatig overleg en sturen op die manier bij. Onze mensen op de werkvloer hebben ondertussen veel ervaring en zijn positief over deze technologie. Vroeger moest er met hoge concentraties Chloor worden gewerkt, wat bijzonder onaangenaam was en niet geheel zonder gevaar. 
www.medtradex.com 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.