Typ om te zoeken

ICT In the spotlight Ziekenhuizen

AZ Maria Middelares zet zwaar in op virtual en augmented reality 

Delen

Het Gentse Maria Middelares-ziekenhuis investeert al enkele jaren in virtual, augmented en mixed reality. Eerste resultaten die dat opleverde zijn onder meer kalmere patiënten en hulp bij een complexe operatie. Maar er is nog veel meer mogelijk, zo klinkt het. 

Met een virtuele ‘rooming in’-toepassing was het Maria Middelares-ziekenhuis in Gent vorig jaar een van de eerste ziekenhuizen in ons land die een virtual reality-toepassingen op de markt brachten. Een spotgoedkope kartonnen Google CardBoard-vr-bril, waarin de eigen smartphone van de gebruiker wordt ingezet als scherm, laat aanstaande ouders toe om een virtuele rondleiding door het ziekenhuis te ondergaan. De opname op de spoeddienst, de weg naar het verloskwartier, de verloskamers of de keizersnedezaal, de kamers van de kraamafdeling, de dienst neonatologie: het hele traject kan op voorhand al even worden bezocht. 

Kalmeren 

De rondleiding, te vinden op www.virtueelziekenhuis.be, vormde voor Maria Middelares de eerste stap in een langlopend investeringstraject in virtual reality. Ondertussen wordt er ook een vr-bril ingezet op de dienst radiologie. Door een patiënt onder te dompelen in een ontspannende virtuele reis, onder meer onder de oceaan of in de ruimte, wordt de angst om in de scanner te gaan een stukje weggenomen. In zo’n buis worden gepropt is niet voor alle patiënten een sinecure. Bovendien beweegt de tafel en maakt ze veel lawaai, wat voor heel wat patiënten – en zeker kinderen – een aanzienlijke indruk maakt. “Rustigere patiënten bewegen minder, waardoor de beelden kwaliteitsvoller zijn bij een radiologisch onderzoek en de procedure vlotter verloopt, zegt radioloog Christophe Schoofs. 

“Door een patiënt onder te dompelen in een ontspannende virtuele reis wordt de angst om in de scanner te gaan een stukje weggenomen.”

Voorlopig kan de bril nog niet mee in de scanner, door de elektromagnetische straling, maar er wordt gezocht naar oplossingen om dat wel te kunnen doen. Er zijn echter nog meer toepassingen waarbij de kalmerende invloed van een vr-bril zijn werk doet: ook bij het aanprikken van de patiënt, zoals voor het plaatsen van een infuus, het zetten van een inspuiting of het aanprikken van een tumor of abces, wordt via de virtuele toepassing een deel van de stress verminderd. 

Holografisch 

Eerder dit jaar zette Maria Middelares nog een volgende stap door te investeren in een HoloLens. Die bril, makelij van technologiegigant Microsoft, is eigenlijk al geen virtual reality meer, maar mixed reality: de drager kan de echte wereld nog zien door de bril, maar daar wordt een extra holografische laag informatie overheen geplaatst. In eerste instantie werd de HoloLens ingezet om de patiënt te laten zien wat er zal gebeuren tijdens zijn operatie: bij een operatie van een hallux valgus (een knobbel aan de binnenzijde van de voorvoet door de scheefstand van de grote teen) kreeg de patiënt te zien hoe de chirurg de voetbeentjes opnieuw in de juiste positie zou plaatsen. Meer inzicht geeft meer vertrouwen, zo luidt het. 

Maar er wordt in de toekomst ook gekeken naar manieren om de HoloLens tijdens de operatie zelf in te zetten. “Educatie van patiënten is maar een eerste stap”, zegt Catherine Zenner, communicatieverantwoordelijke bij AZ Maria Middelares. “Zeker een toepassing als de HoloLens kan ook een tool voor artsen en zorgverleners worden. Daar zijn we mee aan het experimenteren. We zitten, over de hele lijn, nog maar aan het begin van ons investeringstraject in virtual, augmented en mixed reality.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *