Vitaz

AZ NIKOLAAS EN AZ LOKEREN SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR

30 jaar fusie resulteert in toegankelijke basiszorg en hooggespecialiseerd aanbod voor Wase bevolking

Op 1 januari 2022 is het zover. Het AZ Lokeren en het AZ Nikolaas worden officieel één ziekenhuis. Het is dan ook met zeer grote fierheid dat we op 1 januari een dertigjarige fusieperiode binnen het Wase ziekenhuislandschap kunnen afronden met de fusie tussen het AZ Nikolaas (Beveren, Hamme, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas en Temse) en het AZ Lokeren.


30 jaar gezondheidszorg in het Waasland

Op 1 januari 1992 werd de eerste historische stap gezet waarbij AZ Sint-Anna (Beveren), AZ Sint-Helena (Sint-Gillis-Waas) en AZ Maria Middelares (Sint-Niklaas) fusioneerden. Nadien volgden in 1998 de fusie met AZ De Pelikaan (Temse) en in 2007 met AZ Waasland (Sint-Niklaas – Hamme). Belangrijke fases waarbij private- en publieke ziekenhuizen in onze regio fusiestappen zetten. Op 1 januari 2022 volgt de laatste stap waarbij AZ Lokeren en AZ Nikolaas zullen fusioneren tot één algemeen ziekenhuis.

Vanuit 7 aparte ziekenhuizen onder elke kerktoren van het Waasland groeide een sterk fusieziekenhuis met een unieke geografische structuur. Naast de acute campus in Sint-Niklaas, baat het fusieziekenhuis sterk uitgebouwde campussen uit in Beveren en Lokeren, waar we naast een uitgebreide poliklinische activiteit ook verschillende types dagziekenhuizen (chirurgisch, endoscopisch en oncologisch) en enkele specifieke hospitalisatiediensten aanbieden. In Temse, Hamme en Sint-Gillis-Waas kan men terecht in onze poliklinieken. Op die manier zorgen we voor een optimaal gespreid specialistisch zorgaanbod in onze regio.
Proximiteit, gecombineerd met schaalvergroting, gaf ons de opportuniteit om, met steun van de erkennende overheden, nieuwe diensten, technologie en zorgprogramma’s naar het Waasland te brengen. Deze combinatie maakt ons een aantrekkelijke zorgwerkgever voor jonge arts-specialisten, verpleegkundigen en andere (zorg)medewerkers.


Een nieuwe naam, een nieuw begin

AZ Nikolaas en AZ Lokeren kozen samen voor een nieuw verhaal en daarbij hoort een nieuwe naam. De nieuwe naam voor het fusieziekenhuis wordt Vitaz. Geen traditionele naam voor een ziekenhuis, maar de verklaring is heel eenvoudig. In het eerste deel van onze nieuwe naam zit het woord ‘VITA’, Latijn voor ‘leven’. Want daar draait het in ons ziekenhuis toch allemaal rond: zorg voor het leven en de gezondheid van onze patiënten. Maar wat met de ‘az’ van algemeen ziekenhuis, die alle ziekenhuizen in hun naam dragen? Wel, die zit in het tweede deel van onze naam. Want Vitaz schrijft dus met een ‘Z’ achteraan.


Toekomst


Met 6 campussen, verspreid over het Waasland, blijven we de bevolking sterke en kwaliteitsvolle basiszorg aanbieden, dicht bij huis. Maar daarnaast zal Vitaz zich ook in de toekomst inzetten om gespecialiseerde zorg binnen onze regio aan te bieden.
Wij hopen de volgende jaren met een nieuwbouw in Sint-Niklaas en Lokeren, aangevuld met een nieuwe polikliniek in Temse, de architectonische basis te kunnen leggen voor de volgende decennia.
De raden van bestuur van de diverse lokale ziekenhuizen, de gemeente- en OCMW-besturen, de medische raden, artsen en medewerkers kijken terug op 30 jaar moedige besluitvorming, fusiepijnen, herschikkingen en enorm veel mooie realisaties. We zijn dan ook ontzettend trots op waar we vandaag staan en bedanken iedereen die de voorbije 30 jaar een bijdrage leverde tot wat vandaag Vitaz is geworden

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.