Thomas Boogmans

AZ Rivierenland GRACE-centrum voor knie- en heupchirurgie

ERAS of Enhanced Recovery After Surgery bestaat al sinds de jaren ‘90, maar wint de laatste jaren enorm aan populariteit. AZ Rivierenland is nu erkend als GRACE-centrum voor knie- en heupchirurgie, wat een wetenschappelijke validatie van hun ERAS-aanpak inhoudt.

Innovatie, optimalisatie van technieken en een nauwe samenwerking met alle zorgactoren binnen én buiten het ziekenhuis zorgen voor een sneller herstel van de patiënt en een korte opnameduur in het ziekenhuis. Het doel van ERAS is om patiënten preoperatief optimaal voor te bereiden (voorbereidende kinesitherapie, screening en behandeling van bloedarmoede…), de chirurgische stressrespons op het lichaam te beperken en postoperatief het herstel te bevorderen.

De plaatsing van de heup- of knieprothese in daghospitalisatie vraagt evenwel een strikte coördinatie
tussen de verschillende zorgspelers: het verpleegkundig team, de ergotherapeut, de anesthesist, de
chirurg, de huisarts, de kinesist en de thuisverpleegkundige. Deze samenwerking is niet enkel noodzakelijk, maar maakt het ook aangenaam en werkt motiverend om dit traject samen tot een goed einde te brengen.

Wetenschappelijke validatie

ERAS kan wetenschappelijk gevalideerd worden. Zo is AZ Rivierenland recent erkend als een GRACE-centrum (Groupe franchophone de réhabilitation Améliorée après Chirurgie) voor knie- en heupchirurgie.

“De dag zelf naar huis kunnen gaan is niet het hoofddoel. Het is een logisch gevolg van de optimalisatie van het zorgpad, waarbij we steeds in eerste instantie het welzijn van onze patiënt voorop stellen”, aldus anesthesist dr. Thomas Boogmans. “We zijn fier erkend te zijn als GRACE-centrum voor onze knie- en heupchirurgie. Een mooie waardering van de dagelijkse inzet van onze medewerkers!”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.