campus-rumst

AZ Rivierenland opent nieuwe vleugel op campus Rumst

Volgende week opent de nieuwbouw haar deuren officieel, maar nieuwsgierigen konden vorige week al eens een kijkje nemen op de nieuwe campus van AZ Rivierenland. Het onthaal, diensten en consultaties verhuizen naar de campus in Rumst. Met deze uitbreiding voegt AZ Rivierenland 5.300m² toe aan het ziekenhuis.

Jurgen Callaerts en Jeroen Baert, burgemeester van Rumst en Boom, knipten het symbolische lintje door. Erna konden bezoekers het nieuwe dagziekenhuis en de nieuwe consultatieruimtes ontdekken. De campus Rumst voorziet in een onthaal, dagziekenhuis interne geneeskunde en oncologie, diensten nierdialyse, fysische geneeskunde, rugschool en pneumocardiorevalidatie, consultaties gastro-enterologie, urologie en gynaecologie. In totaal verhuizen tien afdelingen van het bestaande gebouw naar de nieuwbouw en komen er negen consultatieruimtes bij.

Masterplan

De inhuldiging van de ziekenhuisvleugel vormt een mijlpaal in het masterplan van AZ Rivierenland. Het ziekenhuis vernieuwt sinds 2013 haar drie campussen in Bornem, Rumst en Willebroek. In mei van dit jaar werd ook de nieuwe ambulante dagcampus in Willebroek opgeleverd. “Elke dag werken we aan de verbetering van de zorg voor onze patiënten”, zegt Bart Van Bree, afgevaardigd bestuurder. “Niet alleen de medische en verpleegkundige zorg: we vernieuwen ook in onze infrastructuur.”

opening-campus-Rumst-6
De inhuldiging van de ziekenhuisvleugel vormt een mijlpaal in het masterplan van AZ Rivierenland.

Het is vandaag exact twee jaar geleden dat de werken aan de nieuwbouw startten. “Een gemiddelde termijn voor dit soort project, maar het bestaande gebouw moest volledig operationeel blijven tijdens de werken. Dat maakte het extra complex” vertelt Inge Croux, directeur gebouwen, techniek en hoteldiensten bij AZ Rivierenland. “Zo moesten we er bij de aanleg van de elektriciteit bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen stroomonderbrekingen waren, zeker op spoed en intensieve zorgen. Of dat de medische beeldvorming geen storing ondervond toen we de funderingspalen plaatsten. We hebben de hinder zoveel mogelijk proberen te beperken en zijn vooral blij om patiënten binnenkort in de nieuwe, moderne omgeving te kunnen ontvangen.”

Met de nieuwbouw op campus Rumst kiest AZ Rivierenland voor duurzaamheid. ‘De nieuwbouw is beter geïsoleerd dan de huidige norm voorschrijft’, klinkt het. “Zo gebruiken we hoogrendementsglas en alle leidingen en pompen zijn extra geïsoleerd. Het regenwater wordt gebufferd en hergebruiken we voor de toiletten en het sproeien van de tuin”, vertelt Pascal Burm, diensthoofd gebouwen en techniek bij AZ Rivierenland.

Healing environment

Naast duurzaamheid staat ook de beleving van patiënten en medewerkers voorop. Alle ruimtes zijn voorzien van moderne apparatuur en zijn ruim en rustgevend ingericht, volgens het principe van healing environment. “Dat betekent dat we zo veel mogelijk gebruik maken van natuurlijk licht en natuurlijke materialen die een positieve invloed hebben op patiënten én medewerkers.” vervolgt Pascal Burm. “Voor de gevels kozen we bijvoorbeeld voor lichte kleuren. De grote raampartijen en vides zorgen voor maximale lichtinval. En in de ontwaakzaal op de tweede verdieping kunnen patiënten na een onderzoek voortaan ontwaken in een ruime, lichtrijke recovery.”

Het gebouw, ontworpen door VK architects+engineers, moet verbinding binnen én buiten stimuleren, vertelt architect Tom Debacker: “De trapsgewijze gevelopbouw werkt niet alleen uitnodigend: de grote, beschermende luifel die zo wordt gecreëerd biedt ook beschutting. We hebben het ontwerp bijkomend verfijnd door toevoeging van een aantal daktuinen en vides die de volumetrie doorbreken en de verschillende functies – die zowel verticaal als horizontaal gescheiden zijn – met elkaar verbinden. Deze vides en daktuin bieden een levendige en wisselende interne ruimtelijkheid en de mogelijkheid om groen aan te planten.”

Tot slot stond ook ergonomie centraal. Emily Segers, adviseur ergonomie en ergotherapeute bij AZ Rivierenland: “Vanaf de start hielden we rekening met het gebruiksgemak voor onze patiënten en collega’s. Door installaties en materialen al vanaf de bouwplannen op ergonomisch vlak onder de loep te nemen, konden we zowel kosten als tijd besparen.” Ergonomie is ook anticiperen op een veranderende maatschappij. Zo is er in de nieuwbouw bijvoorbeeld een kamer speciaal uitgerust voor obese patiënten, met een extra stevige verankering voor de lavabo en het toilet.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.