Psychiatrische afdeling Bornem

AZ Rivierenland opent nieuwe psychiatrische afdeling

Algemeen Ziekenhuis Rivierenland neemt een nieuwe PAAZ-afdeling in gebruik op campus Bornem. Vanaf 1 september kunnen patiënten er terecht voor acute psychiatrische zorg. Op deze manier wil het ziekenhuis de grote zorgnood in de regio opvangen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke knipte het symbolische lintje van de Bornemse PAAZ door. PAAZ staat voor Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis. Tot hiertoe was er in de regio geen aanbod in residentiële psychiatrische zorg. Daar brengt AZ Rivierenland nu met 24 bedden verandering in. De open afdeling is opgericht in samenwerking met het netwerk geestelijke gezondheidszorg Emergo. “Investeren in geestelijke gezondheidszorg, dat moeten we blijven doen in alle schakels van de zorg”, aldus minister Vandenbroucke.

Samen met de opstart van de afdeling, start ook een nieuw team aan medewerkers. Dr. Pieter Versyck en dr. Floris Slechten, gespecialiseerd in volwassenpsychiatrie, deden ervaring op in verschillende centra. Hoofdverpleegkundige Lawerance Sutherland neemt meer dan 15 jaar ervaring mee als afdelingshoofd van verschillende psychiatrische afdelingen bij Vitaz in Sint-Niklaas.

De nood is hoog

AZ Rivierenland is het enige ziekenhuis in de regio en had tot hiertoe geen hospitalisatieafdeling voor patiënten met psychiatrische problemen. Patiënten die zich aanboden op spoed en enkel nood hadden aan psychiatrische zorg moesten zo snel mogelijk doorverwezen worden naar een andere voorziening. Geen sinecure, met de lange wachtlijsten in de psychiatrie.

groepsfoto PAAZ
Met de opstart van de afdeling, start ook een nieuw team aan medewerkers, met onder andere dr. Pieter Versyck, dr. Floris Slechten en hoofdverpleegkundige Lawerance Sutherland.

“Met deze PAAZ komen we tegemoet aan een belangrijke zorgleemte in de regio”, zegt Bart Van Bree, afgevaardigd bestuurder AZ Rivierenland. “Voortaan kunnen we snel dringende psychiatrische opvang voorzien voor patiënten uit de buurt.”

Het voordeel van een PAAZ is de lage drempel. Volwassenen met een algemene psychiatrische problematiek, zoals angst- en stemmingsstoornissen, psychotische stoornissen en verslavingszorg, worden er opgevangen. Concreet kan de patiënt er terecht voor een spoedopname, al is de verblijfsduur er gemiddeld korter dan in een psychiatrisch ziekenhuis. De patiënt wordt dan van hieruit doorverwezen naar de eigen polikliniek van AZ Rivierenland, ambulante zorg of een psychiatrisch ziekenhuis.

Gebundelde krachten

Voor de opstart van de afdeling werden verschillende actoren uit de geestelijke gezondheidszorg bevraagd over de behoefte aan een psychiatrische afdeling. De nood is groot, vertelt dr. Günther D’hanis, huisarts en voorzitter van de eerstelijnszone RupeLaar: ”We zijn heel blij met dit initiatief. Door de lange wachtlijsten en hoge drempels voor opname kunnen we patiënten momenteel moeilijk plaatsen. Dankzij de nabijheid van de PAAZ én de nauwe samenwerking tussen huisartsen kunnen we veel sneller schakelen en psychiatrische hulp toegankelijker maken voor onze patiënten.”

Het is ook om die reden dat het netwerk geestelijke gezondheidszorg Emergo met een mobiel team klaarstaat om patiënten op te volgen in hun thuissituatie. Ze bereiden de persoon voor op of begeleiden hem/haar na een opname op de PAAZ. “Deze investering is complementair aan de grote uitdaging om veel vroeger mentale problemen op te sporen. Zo kunnen we vermijden dat mentale problemen ontsporen en patiënten hier moéten terechtkomen”, aldus minister Vandenbroucke. “Dat is de kern van mijn hervorming in de geestelijke gezondheidszorg: psychologische zorg behalve betaalbaar, veel toegankelijker en veel laagdrempeliger maken.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.