Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

Az Sint-Blasius behaalt JCI kwaliteitslabel

Delen

Eind april bezocht een team van onafhankelijke auditoren van Joint Commission International (JCI) het ziekenhuis in Dendermonde-Zele. Een week lang werden alle aspecten van de medische, paramedische en farmaceutische zorg en van de ziekenhuiswerking onderzocht en dit vanuit het perspectief van de patiënt. De kwaliteitsmetingen gebeurden aan de hand van ruim 1100 meetpunten. Centraal in elke norm staat de veiligheid van de patiënt, medewerker en bezoeker.
“De doorlichting gebeurde heel grondig”, zegt Brenda Droesbeke, manager kwaliteit en procesoptimalisatie. “De auditoren spraken met artsen en verpleegkundigen, maar ook met schoonmakers en techniekers, en niet in het minst met de patiënten zelf. De gezamenlijke focus op de noden en de beleving van elke patiënt staat in ons ziekenhuis in de missie ingeschreven. Elke medewerker, in elke functie, heeft een gelijke verantwoordelijkheid om onze patiënten een veilige en kwalitatieve zorg te bieden”. Het positief eindrapport bevestigt dat het kwaliteitssysteem van az Sint-Blasius beantwoordt aan de hoge eisen van de JCI standaarden.
“We streven voortdurend naar hoogkwalitatieve zorg, voor elke patiënt. Kwaliteitsvolle dienstverlening is de belangrijkste drijfveer van het ziekenhuis”, aldus Karen Pieters, algemeen directeur.
 

Intens voorbereidingstraject

Sint-Blasius heeft een intens voorbereidingstraject moeten afleggen waarin de nodige inspanningen dienden geleverd om tot deze internationaal erkende  accreditatie te komen.
“Dag per dag, norm per norm, hebben we stappen gezet naar een steeds betere zorgverlening. De JCI-normen hielpen ons om in verschillende domeinen voor de zorg en de dienstverlening kwaliteit te verbeteren en zichtbaar te maken. Er is tijdens dit voorbereidingstraject ook een bijzondere dynamiek ontstaan doorheen het hele ziekenhuis. Hoewel talrijke inspanningen werden gevraagd, hebben we kunnen vaststellen dat alle artsen en medewerkers zich oprecht willen inzetten voor kwaliteitsvolle zorg voor elke patiënt”, aldus hoofdarts Raf Jacbos.
Enkele concrete voorbeelden van gerealiseerde kwaliteitsverbeteringen in az Sint-Blasius zijn de zes internationale patiëntveiligheidsdoelen die moeten bereikt worden. Het gaat om patiëntidentificatie, effectieve communicatie, hoog-risicomedicatie, veilige heelkunde, infectiepreventie en valpreventie.
 

Nog meer kwaliteit in de ondersteunende diensten

Ook in de ondersteunende diensten werden tal van kwaliteitsverbeteringen gerealiseerd. Zo werd de toeleveringsketen van medicatie en voeding geanalyseerd en werden producten en diensten van de kritische leveranciers geëvalueerd op basis van meetpunten m.b.t. kwaliteit en veiligheid. Het gebouwenbeheersysteem werd uitgebreid en de temperatuur van alle koelkasten gemonitord. Er is de garantie dat elke zorgverstrekker beschikt over de nodige kwalificaties en het beleid en de educatie m.b.t. (brand)veiligheid en beveiliging werden verstrengd.
Algemeen directeur Karen Pieters: “Het hele accrediteringsproces past in onze cultuur van openheid en transparantie. Patiënten hebben recht op de hoogste kwaliteit van zorg én het recht om te weten wat het kwaliteitsniveau is van de zorg en de dienstverlening. Daarom publiceren wij ook alle resultaten van externe kwaliteitsaudits, dus ook het rapport van deze audit, op onze website”.
“Deze bekroning van onze inspanningen op het vlak van kwaliteitsvolle en veilige zorg volgens de hoogste normen vormt geen eindpunt. Wij zullen permanent blijven werken aan steeds betere kwaliteit. Accreditering betekent immers niet dat er niets meer kan fout lopen. Het optimaliseren van onze zorg en dienstverlening is een blijvende opdracht”, besluit dokter Raf Jacobs, hoofdarts van het algemeen ziekenhuis Sint-Blasius Dendermonde-Zele.
 

Tags:

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *