AZ Sint-Blasius opent nieuw pijncentrum

AZ Sint-Blasius opent nieuw pijncentrum

In Dendermonde opent AZ Sint-Blasius vandaag het gloednieuwe multidisciplinair pijncentrum. De nieuwe infrastructuur biedt vele voordelen voor patiënten, artsen en medewerkers. Zowel patiënten met acute als met chronische pijn kunnen er terecht.

De pijnkliniek van AZ Sint-Blasius bestaat al veel langer en werd al in 2000 opgericht op de campus in Zele. In 2013 dan werd AZ Sint-Blasius erkend als multidisciplinair pijncentrum. De activiteit kende een grote groei, met vorig jaar 6.400 patiënten, een stijging van 25 procent tegenover vijf jaar geleden.

Twee pijlers

Het pijncentrum bestaat uit twee pijlers: enerzijds medisch-technische pijnbehandelingen en consultaties en anderzijds een multidisciplinaire aanpak van pijn.

Medisch-technische pijnbehandeling is vaak maatwerk: niet zelden wordt een combinatie van een medisch-technische en een multidisciplinaire aanpak voorgesteld. Naast de behandeling van acute en chronische pijn, werkt het pijncentrum ook preventief: de gepaste behandeling voorkomt dat acute pijn chronisch wordt of dat chronische pijn verergert.

Het multidisciplinair pijnteam behandelt chronische pijnpatiënten, die niet (meer) voldoende geholpen  kunnen worden met medicatie en/of infiltraties. Doel is niet het ‘pijnvrij’ maken, maar een verbeterde levenskwaliteit, op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Op die manier wordt getracht verdere chronificatie van de pijn of inactivatie van de patiënt tegen te gaan. Deze hulp wordt grotendeels kosteloos aangeboden. De samenwerking met de huisarts blijft cruciaal in de begeleiding van chronische pijn.

AZ Sint-Blasius opent nieuw pijncentrum

Eén centrum

De nieuwe pijnkliniek op de campus Dendermonde van AZ Sint-Blasius bestaat uit twee nagelnieuwe behandelzalen, uitgerust met apparatuur voor medische beeldvorming (röntgenapparatuur, echotoestel) en  voor pijntherapeutische behandelingen. Er zijn ook aparte kamers voorzien voor de infuustherapieën en er is meer ruimte voor de patiënten die een technische behandeling krijgen, om een optimale patiëntenflow te kunnen garanderen. In de nieuwe pijnkliniek is er ook plaats voor meer invasieve procedures.

Het nieuwe pijncentrum werd gebouwd in de westvleugel van campus Dendermonde, op de tweede verdieping, boven het chirurgisch en internistisch dagcentrum. Bij de bouw en inrichting stonden duurzaamheid, ergonomie en de beleving van de patiënt centraal. Alle ruimtes zijn ruim en rustgevend ingericht, met natuurlijk licht en met materialen die een positieve invloed hebben op patiënten en  medewerkers.

AZ Sint-Blasius opent nieuw pijncentrum

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.