AZ Sint-Lucas biedt als eerste centrum in Gent de gentle sectio of de ‘vriendelijke’ keizersnede aan

Zoveel mogelijk de beleving van een natuurlijke bevalling benaderen, dat is het doel van de gentle sectio, letterlijk de ‘vriendelijke’ keizersnede of juister de gezinsgerichte keizersnede. AZ Sint-Lucas ging hier als eerste ziekenhuis in Gent mee van start.
Met de gentle sectio willen artsen en vroedvrouwen van AZ Sint-Lucas de bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk laten verlopen. Dit doen we door te evolueren naar een meer ‘natuurlijke’ aanpak bij een geplande bevalling met keizersnede. Zo is de partner van het begin tot het einde overal bij. De temperatuur in de operatiezaal is warmer dan bij een standaard ingreep. We beperken storende prikkels en omgevingsgeluid in de operatiezaal. Bij de bevalling wordt het operatiedoek verlaagd zodat beide ouders hun baby geboren zien worden onder zachte leiding van de arts. Na een kort nazicht door de kinderarts wordt de baby meteen huid-op-huid op de mama gelegd met behulp van een buideltop. Sommige moeders geven al de eerste voeding. Moeder en baby blijven ook samen in de ontwaakzaal.
Al deze elementen zorgen voor een heel andere beleving dan bij een klassieke keizersnede. Gynaecoloog dr. Sandra Delanote: “De gentle sectio is terecht in opmars: iets kouds en steriels wordt op deze manier warm en intiem, een affectieve gebeurtenis waar ouders naar kunnen uitkijken en aan kunnen deelnemen.”
AZ Sint-Lucas leverde de voorbije jaren veel inspanningen om vroeg huid-op-huidcontact bij een gewone bevalling te promoten en de baby snel aan de borst te leggen. Dit wordt zo aanbevolen door het WHO/UNICEF Baby Friendly Hospital Initiatieve (BFHI), het label dat we sinds 2010 hebben. Nu proberen we ook bij een keizersnede de ouders maximaal te betrekken bij de geboorte van hun kind.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.