AZ Sint-Lucas biedt gloednieuwe Holmium therapie aan voor behandeling leverkanker

Na UZ Leuven slechts tweede centrum in België die procedure uitgevoerd heeft
Voortaan biedt AZ Sint-Lucas Gent de gloednieuwe Holmium therapie aan, een behandeling van levermetastasen met radioactieve bolletjes. Daarmee is AZ Sint-Lucas het tweede ziekenhuis in België dat deze behandeling uitgevoerd heeft.

Op het vlak van oncologie is AZ Sint-Lucas steeds op zoek naar nieuwe manieren om patiënten nog optimaler te kunnen behandelen. Als eerste niet-universitair ziekenhuis bieden we nu de gloednieuwe Holmium therapie aan.
Patiënten met leverkanker waarbij het niet mogelijk is om te opereren, kunnen in aanmerking komen voor radio-embolisatie, een vorm van inwendige bestraling. Deze behandeling wordt ook wel selectieve interne radiatie (SIRT) genoemd. Radioactieve bolletjes worden met een katheter selectief in één van de takken van de leverslagader ingespoten. Deze bolletjes lopen vast in de allerkleinste bloedvaatjes in en rond de levertumoren en geven daar hun straling af. Daardoor is op de plaats van de tumor een hogere bestraling mogelijk dan bij uitwendige bestraling.
Behandeling met SIRT wordt in AZ Sint-Lucas al langer toegepast, maar nu werd voor het eerst iemand behandeld met microscopische Holmium bolletjes.  Holmium kan met SPECT/CT of MRI zichtbaar worden gemaakt, wat mogelijkheden biedt om meer inzicht te krijgen in de verdeling van de bolletjes in de tumor en de lever. Hierdoor kan de patiënt beter behandeld worden.
De behandeling wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van interventionele radiologen en artsen nucleaire geneeskunde.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.