Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek Ziekenhuizen

AZ Sint-Lucas neemt afscheid van de Volkskliniek

Delen

Na 16 jaar trekt AZ Sint-Lucas de deur van campus Volkskliniek achter zich dicht. Heel wat jaren van bouwen en verbouwen hebben ervoor gezorgd dat alle activiteiten voortaan gebundeld worden op campus Sint-Lucas. Domino zal het oude ziekenhuis grondig verbouwen tot een betaalbaar wooncomplex met 114 assistentiewoningen en 27 appartementen.

Geschiedenis

In 1928 opent de Volkskliniek in de Sint-Margrietstraat en bijna 50 jaar later beslist de raad van bestuur om een groter en moderner gebouw te voorzien. In het najaar van 1985 wordt de nieuwe Volkskliniek officieel in gebruik genomen. Er komt niet alleen een ziekenhuisfunctie, maar ook een woonzorgcentrum. Nog voor de eeuwwisseling (in 1998) sluit AZ Volkskliniek al een associatieovereenkomst met AZ Sint-Lucas, maar pas op 1 januari 2004 is de fusie officieel een feit.

AZ Sint-Lucas verbleef tot 2020 in campus Volkskliniek met o.a. verschillende afdelingen geriatrie, revalidatiediensten, de afdeling palliatieve zorg en een chirurgisch dagziekenhuis met een eigen operatiekwartier. Daarnaast verzorgden alle basisspecialisten er op vaste tijdstippen consultaties via een ingericht consultplatform.

Afscheid

Door het vele bouwen en verbouwen aan campus Sint-Lucas hebben alle diensten en afdelingen in die campus een plaatsje gekregen. Op 2 juli vertrok geriatrie 2 als laatste verpleegafdeling uit de Volkskliniek waardoor er geen patiënten meer verbleven. De dienst tandheelkunde bleef er wel actief met consultaties tot midden augustus. Nu zij ook verhuisd zijn, trekken we de deur definitief achter ons dicht.

Toekomst

Het gebouw wordt door Domino volledig verbouwd tot een wooncomplex van 141 wooneenheden: 114 assistentiewoningen en 27 appartementen. Alle wooneenheden zijn bestemd voor verhuur en zullen verschillende groottes hebben, tussen 41 m² en 76 m² per flat, met een, twee of drie slaapkamers.

De nieuwe Volkskliniek zal vijf verdiepingen tellen. Op het gelijkvloers komt een grand café, een restaurant, een apotheek en diverse commerciële ruimtes. In de kelderverdieping is er een ondergrondse parkeergarage.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen de eerste 63 appartementen en assistentiewoningen in gebruik genomen worden. De andere 78 volgen op 1 januari 2023. In lijn met het dna van Domino zullen deze nieuwe wooneenheden aan erg scherpe tarieven op de markt komen. De toekomstige bewoners kunnen te allen tijde rekenen op de ervaren zorgteams van de naburige woonzorgcentra.

Domino vzw is vandaag al verantwoordelijk voor de uitbating van twee woonzorgcentra (WZC Domino en WZC Tempelhof) en twee groepen van assistentiewoningen (GAW Tichelhof en GAW Tempelhof). Daarnaast baten ze ook een centrum voor dagverzorging en een centrum voor kortverblijf uit. In al deze voorzieningen samen is Domino vzw nu al verantwoordelijk voor de zorg en huisvesting van om en bij de 500 Gentenaars.

Meer informatie over de plannen van Domino: www.domino.gent

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *