98c026c3b23df292f3aa79e21e79fe28_f2257.jpg

AZ Sint-Maarten voert unieke lymfoedeem-operaties uit

Patiënten met lymfoedeem kunnen sinds kort in AZ Sint-Maarten terecht voor een unieke, innovatieve operatie. Dankzij de ingreep kunnen zij weer normaal functioneren. Met de opstart van een lymfecentrum en de aanstelling van lymfechirurg dr. Guido Giacalone kan het ziekenhuis alle vormen van lymfoedeem doeltreffend behandelen.

Een man heeft uitgesproken lymfoedeem ter hoogte van de balzak na het verwijderen van klieren in de lies. Hij heeft moeilijkheden met stappen door de storende zwelling van de balzak. Het spontaan vochtverlies vanuit de gezwollen balzak vermindert zijn levenskwaliteit enorm en de uitvoering van zijn beroep wordt haast onmogelijk. Na een 10-jarige zoektocht naar een doeltreffende behandeling, werd hij onlangs succesvol geopereerd in het lymfecentrum van AZ Sint-Maarten.

Het is één van de vele patiënten die intussen behandeld worden in het lymfecentrum van AZ Sint-Maarten. Patiënten met lymfoedeem – ophoping van lymfevocht – kunnen er terecht voor de klassieke manuele lymfedrainage, maar dus ook voor een innovatieve en unieke chirurgische behandeling. Die ingreep verhoogt hun levenskwaliteit aanzienlijk.

Totaalconcept

Dr. Erwin Schroyens, hoofdgeneesheer AZ Sint-Maarten: “Slechts enkele centra in Europa kunnen zo’n chirurgische ingreep toepassen. Ons ziekenhuis behoort tot die centra. Niet alleen hebben we geïnvesteerd in de benodigde hoogtechnologisch toestellen, we trokken ook dr. Guido Giacalone aan als chirurg met bijzondere bekwaamheid in de lymfeheelkunde. Daardoor kunnen we nu een totaalconcept bieden voor de behandeling van lymfoedeem.”

Behandelingen in AZ Sint-Maarten
Omdat AZ Sint-Maarten naast de klassieke behandeling ook de nieuwe innovatieve chirurgische ingreep aanbiedt, kan het ziekenhuis nu alle vormen van lymfoedeem doeltreffend behandelen; ofwel door een optimale manuele drainage of via supra-microchirurgie of een combinatie van beiden.

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van lymfe verstoord is. Het lymfevocht hoopt zich op, wat resulteert in een opgezwollen lidmaat. Lymfoedeem kan zowel aangeboren (primair) als verworven (secundair) zijn. Lymfoedeem is een chronische aandoening.

Over dr. Guido Giacalone
Dr. Guido Giacalone is chirurg met bijzondere bekwaamheid in de lymfeheelkunde. In het lymfecentrum staat dr. Guido Giacalone aan het hoofd van een innovatief medisch team. Dat centrum is gespecialiseerd in een supra-microchirurgische operatietechniek die het lymfetransport herstelt. Met meer dan 1000 ingrepen op de teller heeft hij ruime ervaring in de heelkundige behandeling van lymfoedeem.

Bron: AZ Sint-Maarten  / Eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.