AZ Sint-Maria Halle krijgt een metamorfose. De ruimtelijke plannen voor het algemeen ziekenhuis voorzien in een groot nieuwbouwgedeelte. Daarnaast wordt een aanzienlijk deel van het huidig ziekenhuis vernieuwd. Reeds vijf werven zijn in opstart. De dienst fysiotherapie, pediatrie, materniteit, intensieve zorgen en klinisch labo krijgen een make-over. Het ziekenhuis wordt bovendien pandemieproof. “We houden rekening met lessen getrokken uit de covidperiode. We zullen makkelijker kunnen compartimenteren en, in geval van een pandemie, ruimtes snel kunnen afsplitsen.”
Enkele jaren geleden startte het AZ Sint-Maria met de opmaak van een strategisch en ruimtelijk masterplan. De coronaperiode maakte de behoefte daaraan eens te meer duidelijk. Een denktank zocht naar oplossingen. “Per afdeling analyseerden we de workflows van de zorg, de uitvoering van hun werk, de problemen waar mensen momenteel op architectonisch vlak tegenaan lopen… Het resultaat is een aangepast plan met een optimale indeling per afdeling”, klinkt het bij het ziekenhuis.
Vijf werven
De totale oppervlakte van de campus van het AZ Sint-Maria Halle bedraagt vandaag 36.000 m². Met het masterplan komt daar 10.000 m² aan nieuwbouw bij. Daarenboven wordt 10.000 m² ‘geherconditioneerd’. Het ruimtelijk plan ligt momenteel voor bij het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Inmiddels zijn vijf werven in opstart, waarvan sommigen reeds in eindfase.
De dienst fysiotherapie is aangepast aan de noden van vandaag. Dat is een meer multidisciplinare aanpak. De kleine behandelruimtes hebben daarom plaats gemaakt voor een hedendaagse en ruime fysiotherapie. De noden van de patiënten zijn bovendien gehoord. Er zijn nu meer lockers, de omkleedruimtes groter en er zijn waterfonteinen.
De dienst pediatrie wordt knusser en meer comfortabel. Er wordt volop ingezet op éénpersoonskamers. Op die manier krijgen zowel de kinderen als ouders meer privacy. De kamers krijgen aparte douches en een meer huiselijke en kindvriendelijke look met zetels en een warme aankleding. De werken zouden in september klaar zijn.
Ook de dienst materniteit zal tegen de lente van 2023 vernieuwd zijn. De babybox verdwijnt, baby’s zullen bij de ouders op de kamer slapen. Ook premature baby’s blijven dicht bij de ouders in speciaal ingerichte koala-kamers waar ze voortdurend gemonitord kunnen worden.
Verder krijgt het klinisch labo meer wachtruimte voor patiënten, alsook extra lokalen voor staalafname. Voorts ondergaat het labo een reorganisatie in voorraadbeheer. De coronapandemie heeft een invloed gehad op deze plannen. Dat is eveneens het geval bij de dienst intensieve zorgen. “Na de eerste coronagolf werden op de afdeling Intensieve Zorgen al meteen twee extra kamers uitgerust met een COVID-sas. Op die manier kunnen patiënten makkelijk in isolatie verblijven. Eenmaal de renovatiewerken op de afdeling voltooid zijn, zullen er in totaal zeven kamers over een pandemieproof sas beschikken.”
Een digitaal patiëntendossier
Tot slot maakt het ziekenhuis ook digitale stappen. AZ Sint-Maria Halle start met de implementatie van het elektronische patiëntendossier Nexuzhealth. Dat verloopt in verschillende fases. Momenteel kunnen patiënten via de app hun afspraken maken en beheren. In een volgende stap worden de medische beeldvorming, de medische dossiervoering en de zorgmodule geregistreerd. De laatste fase zal vervolgens gericht zijn op medicatietoediening.
LEES OOK OP ZORG MAGAZINE: