knierobot AZ Sint-Maria Halle

AZ Sint-Maria investeert in intelligente knierobot

Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria Halle pakt uit met een nieuwe knierobot. Deze moet het plaatsen van een prothese nauwkeuriger doen verlopen, en de revalidatie van de patiënt vlotter. De robot geeft tijdens de ingreep voortdurend anatomische informatie over de botstructuur en de spanning van de ligamenten.

“Je kan zo’n knierobot best vergelijken met een gesofisticeerde gps of autopilot in je wagen”, verduidelijkt dr. Geert Deneef, medisch diensthoofd orthopedie in het ziekenhuis. Dat is goed nieuws voor wie klachten heeft aan zijn of haar kniegewricht en medicatie, medische hulpmiddelen of kinesitherapie niet meer helpt. ‘De robot analyseert vooraf de individuele anatomie van de knie. Zo verloopt de operatie op maat van de patiënt’, klinkt het.

De hoogtechnologische robot voorziet een duale aanpak van bot en ligamenten. “Er wordt rekening gehouden met de spanning op de ligamenten. Dat vergroot de kans op een snellere revalidatie. Dankzij de robotchirurgie is er minder weefselbeschadiging in vergelijking met vroeger”, verduidelijkt dr. Jurgen Cosyns, ook verbonden aan dienst orthopedie van het AZ Sint-Maria Halle.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.