AZ Turnhout gaat voor een volledig rookvrij domein

Zeggen dat roken ongezond is, is een open deur instampen. In AZ Turnhout willen we deze stelling nog harder maken. Vanaf begin 2021 is het hele domein van ons ziekenhuis een rookvrije zone. Alle asbakken zijn weg gehaald rondom de gebouwen en duidelijke signalisatie geeft aan waar de rookvrije zone start en eindigt. De patiënt of bezoeker die toch nog een sigaret wil opsteken, kan enkel nog roken in het daarvoor voorziene rookpaviljoen dichtbij de ingang van het ziekenhuis. Het rookpaviljoen is overdekt, winddicht en voorzien met de nodige ventilatie.
“We werken al langer aan een rookvrij ziekenhuis, maar dat moet je stapsgewijs aanpakken”, zo zegt Griet Braekmans, facilitair directeur van AZ Turnhout. “Tot enkele jaren geleden mocht er rondom het ziekenhuis nog overal gerookt worden. Daarna beperkte zich dat tot specifieke locaties in openlucht. Deze waren echter slecht gelegen en zorgden ervoor dat patiënten en bezoekers er hinder van ondervonden. Aan de ingang van het ziekenhuis werd ook nog vaak gerookt, ondanks een verbod.  We merken echter dat dit niet altijd even duidelijk is voor iedereen. En daarom dat we nu ineens gaan voor een duidelijke boodschap : heel AZ Turnhout is rookvrij, met uitzondering van 2 rookpaviljoenen.”
Bovendien biedt het ziekenhuis haar artsen en medewerkers (en hun familieleden) ook al een tijdje  gratis ‘stoppen-met-roken’ groepssessies aan, onder de deskundige begeleiding van een erkend tabakoloog. Alle deelnemers van het najaar 2020 zijn ook effectief gestopt met roken. Tot slot vragen we alle rokende medewerkers of artsen om slechts nog op één specifieke plaats te roken op het hele domein.
“We begrijpen dat sommige mensen dit misschien een vergaande aanpak vinden, maar wij zijn er van overtuigd als ziekenhuis dat we alles op alles moeten zetten om samen met de eerstelijnszorg (tabakologen, preventiediensten, huisartsen, …)  mensen overal te stimuleren om te stoppen met roken. Voor hun eigen gezondheid en voor die van de mensen om hen heen.” Besluit Griet Braekmans.
Meer info over stoppen met roken op www.tabakstop.be

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.