Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek Ziekenhuizen

AZ Turnhout pakt uit met hoogtechnologische hybride operatiezaal

Delen

State-of-the-art operatiezaal in Turnhout voor vaatheelkundige en neuro-interventionele ingrepen

Op 20 november 2019 werden in AZ Turnhout voor de eerste keer ingrepen uitgevoerd in een nieuwe zogenaamde “hybride operatiezaal” op campus Sint-Elisabeth. Dat is een operatiezaal waar alle endovasculaire ingrepen door de vaatchirurgen kunnen uitgevoerd worden. De operatiezaal combineert uiterst nauwkeurige beeldvorming in de meest steriele omgeving. Iets wat tot op heden in AZ Turnhout niet mogelijk was. Ook de neuro-interventionele ingrepen (behandelen van bloedklonters in de hersenen) verhuizen begin december van het cathlab naar de nieuwe hybride zaal.

Vaatchirurg Patrick Stabel licht toe : “Zeker bij ingrepen aan hele fijne bloedvaten zoals in de voeten, onderbenen of buik, is uiterst nauwkeurige beeldvorming van essentieel belang. Tot voor kort werkten we in een gewone operatiezaal met een mobiel röntgentoestel. Voor de meer uitdagende vaatchirurgie was de kwaliteit van die beelden vaak niet voldoende, waardoor we de patiënt, soms in urgente omstandigheden, moesten overbrengen naar een ziekenhuis in Antwerpen of Leuven. Vanaf nu is dat verleden tijd en kunnen we alle endovasculaire ingrepen uitvoeren in de hybride operatiezaal met de momenteel  best beschikbare beeldkwaliteit en in de hoogste steriliteitsomgeving.”  

Met behulp van deze toptechnologische infrastructuur zullen de vaatchirurgen in staat zijn om patiënten nog beter en dicht bij huis te kunnen behandelen, vooral in de meer uitdagende vaatpathologie. De vaatchirurgen zullen in de behandeling van patiënten met aneurysma van de aorta, diabetische bloedvatziekte, behandeling van bloedingen op moeilijk bereikbare plaatsen en in sommige kankerbehandelingen grenzen kunnen verleggen.  

Naast de vaatchirurgen zullen ook de neuro-interventionele artsen de zaal binnenkort in gebruik nemen. Zij zullen er klonters uit de bloedvaten in de hersenen kunnen verwijderen. Iets wat tot nu toe soms in het cathlab gebeurt omwille van de aanwezigheid van gespecialiseerde beeldvorming of in andere verder gelegen ziekenhuizen. Patiënten zullen dus ook voor dit soort ingrepen niet meer moeten vervoerd worden naar andere ziekenhuizen, waardoor tijdrovende transferts worden vermeden en de behandeling sneller kan gestart worden. 

Deze nieuwste toestellen bieden naast de kwaliteit van de beelden, ook de softwareprogramma’s  voor pre-planning van een ingreep. Zo kunnen de chirurgen vooraf uiterst nauwkeurig anatomische posities en invalshoeken instellen. Dit alles resulteert in een belangrijke stralingsafname voor de patiënt én het personeel, een terecht aandachtspunt in de moderne behandelingen. 

Dr. Stabel besluit: “Wij zijn opgetogen en trots dat deze technologie in Turnhout ter beschikking kan worden gesteld aan de Kempische vaatpatiënt !” 

Een bouwkundig hoogstandje 

Ook de verbouwing van deze operatiezaal ging niet over één dag ijs. De hybride zaal was initieel een gewone bestaande operatiezaal. Op een hele ambitieuze tijdspanne van drie maanden werd de zaal helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. De werken werden gecoördineerd door General Electric, de leverancier van de beeldvormingsrobot onder directe supervisie van AZ Turnhout. Een huzarenstukje want de werken moesten plaatsvinden in een volledig draaiend operatiekwartier. 

De zone rond de operatiezaal die verbouwd werd tot hybride zaal werd eerst hermetisch afgesloten en via een opening in de buitengevel werd een toegang gemaakt tot de werfzone van de hybride zaal. Enkel de robot zelf werd op het einde van de werken via het OK binnen gebracht.  

Tijdens de werkzaamheden werd het bouwteam ook nog een aantal keer geconfronteerd met onvoorziene situaties. Zo bleek o.a. uit stabiliteitsstudies dat de  betonstructuur van de operatiezaal verstevigd moest worden om de ballast van al de nieuwe pendels, de laminaire airflow en de nieuwe luchtgroep op het dak te kunnen dragen. Naast de gebruikelijke pendels voor chirurgie, anesthesie en de operatielampen werden in deze zaal namelijk nog bijkomende pendels voorzien voor de twee 58” schermen en voor loodschermen.  

Luchttechnisch is de operatiezaal voorzien van een laminaire airflow wat resulteert dat de zaal een ISO 5 classificatie heeft waardoor in deze zaal ook perfect openwond chirurgie mogelijk is. 

Omdat het uiterst belangrijk is dat er een vlakke vloer aanwezig is, opdat de 1 ton wegende robot zich feilloos kan verplaatsen, werd de operatiezaal voorzien van een halfgeleidende monopur gietvloer.  

Regeltechnisch werd de zaal voorzien van een groot digitaal scherm van waarop alle technieken zoals ventilatie, verlichting, temperatuur, vochtigheid, medische gassen, klokbediening, rea-oproep, ……kunnen uitgelezen, bijgeregeld of aangestuurd kunnen worden en waarop ook alle technische alarmen gegenereerd worden.   

Op het vlak van stralingsprotectie werden er ook strenge voorwaarden opgelegd door het keuringsorganisme. Om hieraan te voldoen werden de volledige wanden (inclusief kasten) voorzien van 3mm lood. 

Vooraleer de zaal in gebruik genomen werd, werd de volledige zaal en alle bijhorende technische installaties onderworpen aan talrijke keuringen voor elektriciteit, medische gassen, stralingsbescherming, hygiëne… Na al deze keuringen te hebben doorstaan werd de nieuwe operatiezaal opgeleverd en op 20 november in gebruik genomen .  

*Bij een endovasculaire behandeling wordt een ader of slagader niet vrijgelegd, maar behandelen we het probleem van het bloedvat door de ader of slagader aan te prikken. Het gaat over ‘kijkingrepen’ op de bloedvaten via punctie : bij voorbeeld ballondilatatie en stents of endoprothesen. 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *