AZ Vesalius beschermt virtueel campus netwerk.

"Vandaag verzorgen zowat 30 fysieke servers, ruim 50 gevirtualiseerde servers en minstens 450 endpoints in een hybride netwerk  – vast en draadloos – alle communicatie binnen en van en naar het ziekenhuis. In 2008 integreerden we ook de IP-telefonie,” vertelt Peter Laenen, ICT diensthoofd bij AZ Vesalius.
”Momenteel werken we aan de laatste fase in de overschakeling van een ruimteverslindend, arbeidsintensief fysiek netwerk naar VMware virtualisatietechnologie. Doel is om elke fysieke machine te virtualiseren, te elimineren of te upgraden naar de nieuwe omgeving die hoofdzakelijk draait op een HP-platform.”

Beschikbaarheid is essentieel

“In een ziekenhuis is de beschikbaarheid van de informatie, en dus een 99,99% ‘uptime’ van netwerk en applicaties 24/7, van kritiek belang. Niet alleen de toegang tot en beschikbaarheid van het medisch en verpleegkundig dossier, maar ook de patiëntinschrijving, de laboresultaten, de radiologiebeelden zijn levensbelangrijk voor de efficiënte werking en continuïteit van het ziekenhuis en de optimale behandeling van de patiënt. Zo streven we ernaar om alle updates en aanpassingen te doen, zonder de continuïteit te belemmeren. Een waterdichte beveiliging vormt daarbij een onmisbare schakel. Uiteraard, en dat zowel voor de continuïteit en de bescherming van de data als voor de toegankelijkheid on site én remote, … De kunst bestaat erin een werkbaar compromis te vinden tussen beveiliging en performantie van het netwerk.”

Bescherming bestaande investeringen dankzij agentless AV

“Het beschermen en uptime houden van data is veel meer dan alleen virussen detecteren en uitschakelen”, beklemtoont Fabrice Teofilo, systeembeheerder en verantwoordelijk voor het securitybeleid bij AZ Vesalius. “Een antivirus is een levensnoodzakelijk onderdeel, net zoals ook een internet- en mailbeveiliging dat zijn of een firewall.  Ondertussen gebruiken we al zes jaar de malwareoplossingen van Trend Micro.”

De Enterprise Security-oplossing werd in 2011, naar aanleiding van de doorgedreven virtualisatie van het ICT-park, uitgebreid met de Deep Security antimalware.

Rapporteringstools

Rapporteringstools geven in een oogopslag een overzicht van de beveiligingsstatus van het virtuele servernetwerk of van de individuele clients. “Zo kunnen we gericht reageren”, zegt Peter Laenen. “Bovendien winnen we dankzij het centrale beheersysteem veel tijd, wat onze return on investment versnelt. Een ding staat vast: de kosten en het menselijke leed in het geval dat het ziekenhuis één dag niet zou kunnen werken, wegen niet op tegen de investering in een efficiënte beveiligingsoplossing.”

Bert Verbeke

 

 

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.