AZ Voorkempen bouwt nieuwe ziekenhuisvleugel

AZ Voorkempen bouwt nieuwe ziekenhuisvleugel

AZ Voorkempen bouwt een nieuwe ziekenhuisvleugel om tegemoet te komen aan de stijgende zorgvraag in de regio. Het nieuwe gebouw zal gebruikt worden voor raadplegingen en daghospitalisaties. Ook het nierdialysecentrum krijgt er een plekje.

36 jaar geleden verhuisde het ziekenhuis naar de huidige locatie op de Oude Liersebaan in Malle. De laatste uitbreiding dateert ook alweer van 2014. Vandaag staat AZ Voorkempen voor een investering van ruim 39 miljoen euro. Het bouwdossier werd inmiddels goedgekeurd door VIPA. Ook de omgevingsvergunning is ontvankelijk verklaard door het Vlaams Gewest.

De nieuwe ziekenhuisvleugel zal aansluiten aan de rechterkant van het bestaande gebouw. Het zal gebruikt worden voor raadplegingen en daghospitalisaties. Ook het nierdialysecentrum, dat nu op een afstand van het ziekenhuis ligt, krijgt er een plekje, met een aangepaste parking en toegang voor de minder mobiele nierpatiënten. De kinderafdeling zal intrek nemen op de tweede verdieping, die aansluit bij de kraamafdeling in het huidige gebouw en zo een kwalitatieve toegewijde moeder-kind zorgunit creëert.

Flexibel en toekomstgericht

De plannen kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de respectievelijke afdelingen en artsen. Koen Vancraeynest, algemeen directeur, licht toe: “De infrastructuur houdt maximaal rekening met de huidige patiëntenstromen, maar is ook flexibel en snel aanpasbaar om in de toekomst aan verschillende zorgnoden tegemoet te komen. Bovendien zetten we in op nabijheid van zorg. Onze persoonlijke aanpak kenmerkt zich bijvoorbeeld door in elke cluster lokale balies te voorzien om patiënten snel en vriendelijk verder te helpen.”

In de voorontwerpen werd rekening gehouden met de strengste GRO-normen om tot een duurzame oplossing te komen. Verder houdt het ontwerp rekening met het comfort van patiënten, medewerkers en artsen. Het gebouw zal omringd worden door groen.

Als alles volgens planning verloopt, starten de werken begin 2024. Dat jaar zal het ziekenhuis bovendien ook haar 75-jarige bestaan vieren. In 2026 zou de volledige ziekenhuisvleugel in gebruik moeten zijn.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE


Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.