Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Ziekenhuizen

Az West opent nieuwe materniteit

Delen

Born in az West! Bevallen in het ziekenhuis van Veurne is niets nieuws, maar de infrastructuur is dat binnenkort wel. Op maandag 2 december verhuizen alle kersverse ouders naar een nieuwe afdeling waar ze in hedendaags comfort kunnen verzorgd worden. Ook de prematurenafdeling en het verloskwartier werd op de nieuwe afdeling ondergebracht.

Momenteel wordt de vernieuwde afdeling tot in de puntjes afgewerkt waardoor vrouwen in de regio vanaf maandag kunnen bevallen in een spiksplinternnieuwe materniteit. De afdeling zal voldoen aan alle moderne noden en comfort om kwaliteitsvolle zorg te kunnen aanbieden. De dienst wordt daarom verplaatst naar een andere vleugel, nl. de eerste verdieping van blok B. Bij de verbouwing werd  rekening gehouden met de aanwezigheid van alle technologische snufjes (bv. STAN-monitor) die bij een bevalling noodzakelijk zijn in combinatie met een moderne look en huiselijk gevoel in de patiëntenkamers.

Ruime, comfortabele kamers

Bij de opbouw van de vleugel werden er zowel eenpersoonskamers als tweepersoonskamers voorzien.  Er werd hoofdzakelijk ingezet op licht en ruimte bij de inrichting van de kamers, dit in tegenstelling tot de verouderde afdeling waar de materniteit zich tot op heden bevindt. De eenpersoonskamers hebben een luxueuze, moderne uitstraling en beschikken over een zithoek, een keukentje, een badkamer en een babybox. In de eenpersoonskamers is er eveneens een uitklapbaar bed voorzien waarop de papa kan blijven slapen. Ook de tweepersoonskamers zijn voorzien van een moderne badkamer.

Arbeids- en verloskamer ineen

Niet alleen de materniteit werd vernieuwd, maar er werd ook een nieuw verloskwartier voorzien waarbij arbeids- en verloskamer in dezelfde ruimte zijn ondergebracht zodat patiënten zich niet meer hoeven te verplaatsen. Deze structuur werd gecreërd om de veiligheid en comfort van de patiënt te garanderen en te optimaliseren.  Er zijn drie arbeids- en verloskamers waarvan één met bevallingsbad.

Integratie prematurenafdeling op materniteit

Ook de prematurenafdeling heeft in dezelfde vleugel een plaatsje gekregen.  Er is ruimte voor 5 couveuses. De nieuwe infrastructuur schept de mogelijkheid tot het creëren van koalakamers.  Deze kamers geven aan de moeder de mogelijkheid om in dezelfde kamer als haar prematuur geboren baby te blijven waarbij er toezicht wordt gehouden door een vroedvrouw.

Na de bevalling moet het kindje vaak nog een eindje op de prematurenafdeling blijven terwijl de mama al naar huis mag. Door een kort verblijf in een koalakamer wordt de stap naar ontslag huiswaarts minder groot. Ouders kunnen op deze manier namelijk mee instaan voor de verzorging van hun zuigeling waardoor de zelfzekerheid groeit om hun babytje mee naar huis te nemen als de tijd rijp is. Deze kamer is recht tegenover de prematurenafdeling ondergebracht. Op die manier kan de vroedvrouw van de prematurenafdeling snel langskomen bij problemen.

“Met de nieuwe materniteit is de zorg op de verschillende diensten (materniteit, verloskwartier en prematurenafdeling) geïntegreerd in één afdeling. Dit is zowel veiliger voor de patiënt dat het ganse team stand-by is, maar het is natuurlijk ook veel aangenamer werken op deze manier.” Dr. Vryens, diensthoofd gynaecologie.

Het grote publiek kan deze nieuwe infrastructuur ontdekken in avant-première tijdens de opendeurdag op zaterdag 30 november. Er is vrije toegang van 14u-18u met elk uur een rondleiding. Op maandag 2 december worden de patiënten verhuisd naar de nieuwe afdeling.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *