AZ Zeno investeert in nieuwe MUG

AZ Zeno investeert in nieuwe MUG

Ziekenhuis AZ Zeno uit Knokke investeert in een nieuw MUG-voertuig. De vorige had ondertussen al zo’n 96.000 kilometer op de teller. Vorig jaar moest de MUG meer dan 750 keer uitrijden.

“De nieuwe wagen is uitgerust met de nieuwste apparatuur. Een defibrillator, een toestel om de patiënt te beademen en een monitor. Deze toestellen zijn noodzakelijk en zelfs verplicht”, zegt Mathieu Hinoul, hoofdverpleegkundige van de spoeddienst van AZ Zeno.

“Het MUG-team bestaat uit een spoedarts en een verpleegkundige en rukt vooral uit bij levensbedreigende noodsituaties. In de wagen is ook een GID-module aanwezig, een toestel dat de communicatie verzorgt tussen een dispatchingsysteem en de GPS. Nieuwe en moderne apparatuur net zoals in ons ziekenhuis.”

Beter zicht en sneller opgemerkt

AZ Zeno koos voor een Volvo XC90 als MUG-voertuig. Daarmee is de nieuwe een pak hoger dan de vorige, wat de chauffeur veel beter zicht geeft op de weg.

“Ook de signalisatie van de MUG kreeg een grondige update”, vertelt Mathieu Hinoul. “Vroeger zaten de eerste lichtjes pas aan de spiegels, nu is dat al helemaal vooraan de wagen, waardoor we veel sneller opgemerkt worden. De wagen heeft ook grotere remschijven en een voorverwarmd motorblok. Een heel pakket om de spoedarts en de MUG-verpleegkundige veilig en comfortabel op de interventieplaats te brengen”, aldus Mathieu Hinoul.

Opleiding

De eerste week werd de MUG uitsluitend gebruikt om de personeelsleden voldoende op te leiden. “Voor je er met de wagen op uit trekt voor een dringende interventie is het van levensbelang dat de artsen en verpleegkundigen alle nieuwe functies goed onder de knie hebben. Vandaar het belang van een grondige opleiding”, aldus Mathieu Hinoul.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.