Bart Denys - grootkeukenkok

Bart Denys mag zich beste grootkeukenkok van het land noemen

“Creatief zijn helpt enorm om de kosten te drukken”

Bart Denys is reeds 22 jaar chefkok in het woonzorgcentrum ‘t Zonnelied in Ieper. Hij won een wedstrijd op de Horeca Expo in Gent en krijgt daarom het hele jaar de titel van ‘Beste Grootkeukenkok van België’. De wedstrijd bestond erin om een driegangenmenu te bereiden met slechts zeven euro.
 
Ook in de dagdagelijkse werking van het woonzorgcentrum moet er creatief omgesprongen worden met een klein budget. “De creativiteit zit in mijn bloed. Mijn neef is een voormalig tweesterrenchef, mijn broer en zus zijn beide chefs in een restaurant en mijn grootmoeders waren allebei de traiteur van hun gemeente. Al van kleins af aan hielp ik mijn broer en zus in de keuken. Op een stoel stond ik net hoog genoeg om in de potten te kunnen kijken. De potten uitlikken was uiteraard ook één van mijn specialiteiten. Chef zijn in een keuken vind ik het mooiste beroep dat er bestaat. Ook al probeer je iedere dag iets nieuws, je leeft nooit lang genoeg om alle combinaties uit te proberen. Zalig vind ik dat!”
 

Coachen

Naast kok in het woonzorgcentrum is Bart Denys ook nog leerkracht in hotelschool Ter Duinen, uitbater van zijn eigen B&B ‘t Zwaluwnest en wijnboer. “Als leerkracht is het mijn bedoeling om de leerlingen te coachen. Kennis mogen doorgeven is een rijkdom. Als je kan bouwen op de ervaringen van iemand anders,  kan je de lat voor jezelf steeds hoger leggen. In de hotelschool krijgen de leerlingen de kans lessen van verschillende chefs te krijgen met elk hun eigen specialiteiten. Zo kunnen ze het beste van elke leerkracht meepikken om zichzelf te ontwikkelen. Op die manier wordt ons mooi beroep veilig gesteld voor de toekomst. Voor mij is het echt een plezier om les te geven.”
 

Seizoensproducten

Denys probeert het creatief omgaan met lage budgetten ook mee te geven aan zijn leerlingen. “Heerlijk leren koken is spelen met grondstoffen. Je moet de seizoenen respecteren en dan kook je automatisch met de beste kwaliteitsproducten. Met een goede voorbereiding kan je gemakkelijk grote groepen aan en heb je veel minder voedselverspilling. Creatief zijn helpt enorm om de kosten te drukken. Zo kan je bijvoorbeeld het loof van de wortels krokant bakken als decoratie bij je gerecht in plaats van het weg te gooien.”
 
“Mijn Bed & Breakfast ‘t Zwaluwnest is thuiskomen voor mij. De zwaluwen vliegen elk jaar naar Afrika, maar keren ook telkens terug naar hun zelfde nestje. Aangezien mijn vrouw van Senegal is, klopt die metafoor wel. Ook in mijn B&B kook ik op aanvraag gerechten voor mijn gasten. Als wijnboer voel ik mij dan weer één met de natuur. Ik vind het heerlijk om de bloei op te volgen, de druiven te zien rijpen en ze uiteindelijk te plukken.” Bart Denys kijkt graag naar de toekomst. “Ik ben zeker van plan om mijzelf te blijven uitdagen. Uitdagingen doen leven en inspireren de geest. Wie weet mag ik bij de volgende editie van ‘Beste Grootkeukenkok van België’  mijn titel verdedigen. En anders komt er sowieso een andere uitdaging op mijn pad die ik met beide handen zal grijpen.”
 
 
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.