Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

BD werkt mee aan de strijd tegen COVID-19

Delen

90% van de ziekenhuispatiënten krijgt te maken met een BD-product of -oplossing. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien BD oplossingen biedt doorheen het hele zorgspectrum, van onderzoek tot diagnose en behandeling. Of zoals BD het samenvat: van Discovery tot Diagnostics en Delivery. De afgelopen maanden werkte BD in die drie domeinen wereldwijd mee in de strijd tegen COVID-19.   

Discovery: onderzoek van het immuunsysteem 

Een van de grote raadsels blijft voorlopig waarom sommige patiënten heel sterk reageren op COVID-19, en andere bijna niet. De afdeling Biosciences van BD boog zich mee over dat vraagstuk. Uit een statistische analyse van wetenschappelijke data verkregen tijdens de eerste mondiale COVID-19 golf blijkt dat een vermindering van specifieke subsets van lymfocyten een statistisch relevante parameter is voor de ernst van de infectie. Deze bevindingen zorgden ervoor dat BD een reeds bestaande laboratoriumtest (de CE-gemarkeerde BD Multitest 6-Color TBNK assay) voor het monitoren van HIV patiënten nu ook lanceert voor het gebruik bij patienten besmet met SARS-CoV-2 om een beeld te verkrijgen van de immuunrespons. Deze test gebruikt in combinatie met de al gebruikte monitoring van bepaalde bloedparameters, zuurstof saturatieniveaus en long RX zorgt ervoor dat de arts een betere inschatting kan maken hoe de ziekte bij de patiënt evolueert en eventueel de therapie kan aanpassen. 

Diagnostics 

Ook op het gebied van diagnostiek wil BD de zorg ondersteunen. BD bracht één van de eerste CE-goedgekeurde reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) SARS-CoV-2 tests op de markt. Met een RT-PCR co-test voor COVID-19, griep en RSV is BD ook klaar voor de volgende uitdaging: de combinatie van het griepseizoen en de najaarsopstoot van COVID-19 besmettingen.  

Daarnaast ontwikkelde BD ook een snellere test, met name een antigeen-detectietest die eiwitten van het virus opspoort in slijmdeeltjes van de neus. De test is dankzij zijn nasale swab patiëntvriendelijker dan de nasofaryngale swab die de meeste moleculaire tests vereisen. Nog belangrijker is dat het testresultaat al na een kwartier gekend is.   

Delivery

De coronapandemie stelt de hele medische wereld voor enorme uitdagingen. Zorgverleners gaan tot het uiterste , de vraag naar medische hulpmiddelen steeg enorm. Voor sommige medische hulpmiddelen van BD steeg de vraag met een factor 300-400.  Vandaag is BD al volop bezig met de voorbereidingen voor een wereldwijde vaccinatie, want ook daarvoor zullen ongeziene hoeveelheden medisch materiaal nodig zijn.  

Niemand had de omvang van de pandemie kunnen voorspellen, maar door snel en wendbaar te reageren blijft BD zijn partners in de zorg zo goed mogelijk ondersteunen en zijn doelstelling ‘Advancing the world of health’ elke dag waarmaken. 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *