UZ Brussel behandeling huidkanker

Onderzoekers UZ Brussel ontdekken efficiënte behandeling resistente huidkanker

Onderzoekers van het UZ Brussel hebben een efficiënte behandeling ontdekt die uitzaaiingen van melanoom huidkanker volledig kan terugdringen. Lichaamseigen cellen die het immuunsysteem helpen, worden samen met een bijkomend synthetisch immuun bevorderend middel, in de tumor geïnjecteerd.

UZ Brussel prof Bart Neyns
Het team onder begeleiding van prof. Bart Neyns onderzoekt nu de kenmerken van de melanomen die gunstig reageerden op de behandeling.

Onderzoekers onder begeleiding van prof Bart Neyns van de dienst Medische Oncologie richten zich met deze behandeling op melanoompatiënten met uitzaaiingen in de huid en de lymfeklieren, omdat deze makkelijk ingespoten kunnen worden. De behandeling bestaat uit lichaamseigen cellen die het immuunsysteem helpen om de kankercellen aan te vallen, samen met het synthetisch middel dat de immuuntherapie een extra boost geeft. De resultaten zijn positief. Bij twee van de acht verdwenen alle uitzaaiingen. Bij een andere patiënte nam de uitzaaiing met meer dan de helft af. Door de goede resultaten zal de klinische studie vanaf 2023 hervat worden.

“Deze studiepatiënten waren ten dode opgeschreven, aangezien standaardbehandelingen niet aansloegen”, zegt prof. Bart Neyns. “Dat sommigen onder hen nu ziektevrij zijn, is van enorme betekenis.”

Patiënten bij wie het melanoom zich voornamelijk in de huid en lymfeklieren wil verderzetten, na het falen van de beschikbare standaardbehandelingen, vertonen de beste resultaten. Deze experimentele therapie voor huidkanker biedt hen de beste kans op langdurig beterschap. Twee van de patiënten die behandeld werden in de voorgaande klinische studie zijn inmiddels meer dan drie jaar volledig genezen.

Het team onderzoekt in detail de kenmerken van de melanomen die gunstig of niet reageerden op de studiebehandeling.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.