Tom Waes Darmkanker

Helft Belgische darmkankers laattijdig ontdekt

Eén op de twee Belgen krijgt de diagnose darmkanker in een vergevorderd stadium. De overlevingskansen liggen dan bedroevend lagen: slechts 15 procent overleeft de ziekte in een vergevorderd stadium, dat terwijl het in een vroeg stadium om meer dan 90 procent gaat.

Alle Belgen tussen de 50 en 74 jaar ontvangen tweejaarlijks een gratis darmkankertest in de bus. Op deze manier wil de overheid darmkanker vroegtijdig opsporen en zo de leed en kosten van een laattijdig ontdekte darmkanker voorkomen. Wanneer de test darmkanker registreert, gaat het in Vlaanderen bij 85 procent van de mensen om een vroeg stadium. Dat is goed nieuws, de kans op genezing bedraagt dan meer dan 90 procent.

Nochtans zijn er ook veel mensen die de test niet afnemen. Slechts één op de twee (47,5 procent) Vlamingen gebruikt de test. In Wallonië gaat het om één op de vijf (20 procent). Wie de test negeert, ontdekt in 50 procent van de gevallen darmkanker pas in een gevorderd stadium.

Maart is de internationale darmkankermaand. Om die reden wil de Belgische vzw Stop Darmkanker mensen aanmoedigen de test in de toekomst toch af te nemen en waakzaam te zijn. Darmkanker is in 80 procent van de gevallen niet erfelijk of familiaal. “Dat het niet in de familie zit, is een vaak gehoord excuus”, klinkt het bij de vzw. Het is een combinatie van factoren, zoals een ongezonde levensstijl, die de ontwikkeling van de ziekte mee bepalen. De meeste darmkankers worden ontdekt vanaf 50 jaar. Al is Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist en managing director bij vzw Stop Darmkanker bezorgd over de toename van het aantal jongere patiënten de laatste jaren. Zo blijkt uit recente cijfers dat 10 procent procent van de patiënten jonger is dan 50.

In kader van de internationale darmkankermaand roepen verschillende bekende Vlamingen op om deel te nemen aan de gratis darmkankertest. De leuze klinkt: vermijd spijt en doe de test. Onder meer Tom Waes, Geena Lisa, Mostafa Benkerroum, Veerle Dobbelaere, Bieke Ilegems, Nic Balthazar, Lieven Maesschalck en Gene Bervoets scharen zich achter de campagne.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.